Afkoppelen regenwater
Algemeen
Op sommige plekken in het buitengebied van de gemeente Molenlanden stroomt regenwater via de dakgoot en regenpijp rechtstreeks het riool in. Dat is jammer, want dit is (relatief) schoon water wat goed kan worden hergebruikt. Bovendien ontstaan er bij heftige regenval storingen in het rioolstelsel. Dit kan tot problemen leiden met het afvoeren van afvalwater.
Regenwater op het riool in het buitengebied
Daarom is de gemeente bezig met het in kaart brengen bij welke huishoudens van Molenlanden het regenwater op het riool is aangesloten. Dit onderzoek doet Molenlanden in samenwerking met adviesbureau Kennis van Pompen.
Waarom is dit nodig?
Tijdens een regenbui stroomt regenwater het riool in. De rioolsystemen in het buitengebied hebben een kleine diameter en werken met pompen die het afvalwater wegpompen (mechanische riolering) www.saniwijzer.nl. Wanneer er tijdens een hevige regenbui veel regenwater het rioolsysteem instroomt, kunnen de putten dat niet altijd aan. Hierdoor ontstaan storingen in het systeem. Dit kan ertoe leiden dat uw huishoudelijk afvalwater, of dat van uw buren, niet wordt afgevoerd. De put kan dan overstromen of u kunt in uw huis merken dat u problemen krijgt met het doortrekken van het toilet. Door het regenwater in het buitengebied van het riool af te halen kunnen we al veel storingen voorkomen.
Hoe ziet het onderzoek eruit?
In samenwerking met Kennis van Pompen laat de gemeente onderzoeken bij welke huizen in het buitengebied het regenwater is aangesloten op het riool. Inspecteurs van Kennis van Pompen komen langs in de straat waar u woont en bekijken de regenpijpen en putten rondom uw pand. Door gebruik van een witte nevel (die niet schadelijk is voor mens en milieu) kan op een eenvoudige manier gecheckt worden of uw regenpijp inderdaad op het riool is aangesloten. We laten dit onderzoek uitvoeren zodat we precies weten welke regenpijpen op het riool zijn aangesloten. Is dit bij u het geval? Dan krijgt u hierover bericht van Kennis van Pompen. Zij adviseren u in een rapport waar en hoe u uw regenwater kunt afkoppelen.
Hoe kan ik zelf mijn regenwater afkoppelen van het riool?
Blijkt dat na inspectie uw regenwater op het riool is aangesloten? Dan vragen wij u om binnen 6 maanden na de inspectie af te koppelen. In deze flyer vindt u meer informatie over hoe u zelf eenvoudig kunt afkoppelen en tips waar u het regenwater naar toe kunt afvoeren. Of check de informatie die online beschikbaar is; hieronder vindt u diverse links en filmpjes.
Ik heb hulp nodig bij het afkoppelen
Dan kunt u contact opnemen met een lokale hovenier, grondwerker of loodgieter. Zij hebben ervaring met het adviseren en uitvoeren van het afkoppelen.
Instructiefilmpjes
Voor wie zelf aan de slag gaat, hebben we hieronder een tweetal instructiefilmpjes geplaatst.
Ik wil graag direct mijn tuin en afwatering verduurzamen
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die gemeente Molenlanden biedt op het gebied van duurzaamheid? Check dan de nieuwe website over duurzaamheid van de gemeente Molenlanden, voor informatie over zonnepanelen, subsidie voor groene daken en het vergroenen en verduurzamen van je leefomgeving.
Ik wil graag een regenton op mijn regenpijp aansluiten. Waar moet ik op letten?
Het is belangrijk dat uw regenwater volledig is afgesloten van het riool. In veel instructiefilmpjes loopt het overtollige water, wat bij een grote regenbui niet meer in de regenton past, uiteindelijk toch naar het riool. Dit is in het buitengebied niet de bedoeling. Laat daarom het overtollig water via een slangetje de regenton uitlopen, naar een lagergelegen deel van de tuin of naar een sloot.
Tips:
Plaats de regenton in de schaduw om het water zo helder en fris mogelijk te houden.
Plaats een deksel op de ton, zodat u muggen weghoudt.
Is bij u een straatkolk aangesloten op het riool?
De oplossingen zijn per situatie afhankelijk. U zou de straatkolk kunnen afschermen of afdekken, waardoor er geen water meer de kolk inloopt. Een andere mogelijkheid is om het regenwater naar een sloot of ander deel van de tuin te geleiden. Voor meer specifieke vragen adviseren we u contact op te nemen met een lokale aannemer of hovenier.