Baggeren van watergangen

Bij het baggeren worden de watergangen uitgediept, zodat ze niet langzaam verstoppen. Het langzaam verstoppen gebeurt door deeltjes zand, klei, dode planten resten en bladafval. Wij willen niet dat sloten, singels en vijvers verstopt raken, daarom is het baggeren belangrijk.

Waarom wordt er gebaggerd?

De gevolgen van niet-baggeren zijn; algen- en kroosgroei. Hierdoor is er minder zuurstof in het water. En een sloot vol met bagger wordt troebel en geeft stankoverlast. Daarnaast heeft een sloot vol bagger minder ruimte om een regen op te vangen.

Het baggeren is een noodzakelijke onderhoudsplicht en hier geldt dezelfde regel: de eigenaar van de watergang is verantwoordelijk voor het baggeren. Zie dit filmpje over het baggeren. 

Woont u naast het water in de gemeente Molenlanden?

U bent dan verantwoordelijk voor het schoonhouden en onderhouden van (in ieder geval) de eerste meter van de watergang vanaf uw perceel. Het kan ook zijn dat u volledig eigenaar bent van de watergang. Dan heeft u de plicht om de hele watergang binnen de perceelgrenzen te onderhouden. Wanneer het waterschap achterstallig onderhoud opmerkt krijgt u eerst een waarschuwing. U krijgt dan 2 weken de tijd om het achterstallig onderhoud uit te voeren. Wanneer dit niet gebeurd ontvangt u van het waterschap een boete én zijn de kosten voor het uitvoeren van het onderhoud voor uzelf.  

Ik ben (deels) eigenaar van een watergang 

Het diepteschouwproces verloopt in een aantal stappen:

  • Bekendmaking 
    Het waterschap kondigt de diepteschouw van tevoren aan. Door middel van advertenties in lokale kranten en op de website van Waterschap Rivierenland. Daarnaast ontvangen de betrokken perceeleigenaren van tevoren een algemene informatiebrief van het waterschap.
  • Schouw
    Als tijdens de diepteschouw (uitgevoerd vanaf 1 maart) blijkt dat een sloot niet voldoende diep is, ontvangt de eigenaar van het naastgelegen stuk grond een vooraankondigingsbrief van het waterschap. De eigenaar krijgt dan ongeveer een jaar de tijd om het onderhoud toch nog uit te voeren.
  • Herschouw
    Na een jaar volgt opnieuw een controle: de herschouw. Als de eigenaar het onderhoud nog steeds niet voldoende heeft uitgevoerd, legt het waterschap nog een keer bestuursdwang op. De eigenaar krijgt dan twee weken de tijd om het onderhoud toch nog uit te voeren. Na twee weken volgt nog een hercontrole. Als de eigenaar het onderhoud dan nog niet heeft uitgevoerd, legt het waterschap bestuursdwang op. Dit houdt in dat het waterschap het werk uitvoert. De kosten hiervoor komen voor rekening van de eigenaar van het perceel. 

Voedselrijke sliblaag baggeren

Een oplossing om kroos te bestrijden is het baggeren van de watergangen. In de sliblaag op de bodem zitten namelijk veel voedingsstoffen die leiden tot kroos. Ook de temperatuur is van invloed op kroos. 

Hoe dikker een sliblaag, hoe ondieper het water, des te sneller zal de opwarming van het water zijn. Kroos is hiermee niet in één keer te verwijderen. De negatieve gevolgen van kroos voor het milieu worden door het baggeren wel kleiner. Het waterschap baggert eens in de 15 tot 18 jaar bij u. In de dorpskernen doet de gemeente dit vooral. Hieronder vind u het baggerplan, zo kunt u zien wanneer wij in welke dorpskern gaan baggeren.

Veelgestelde vragen over baggeren

Baggerplanning
JaarKernLengte B en C watergang
Strekkende meter
Te baggeren
2022Bleskensgraaf64837997
 Giessenburg41492431
 Ottoland16521913
2023Schelluinen5372 
 Kinderdijk03186
2024Nieuw-Lekkerland9684 
 Oud-Alblas1695 
 Waal1938566
 Nieuwpoort jachthaven 687
2025Goudriaan7418 
2026Giessen-Oudekerk860 
 Streefkerk72966258
2027Molenaarsgraaf2889 
 Nieuwpoort jachthaven 709
2028Hoornaar4831 
 Noordeloos1869 
 Wijngaarden16394013
2029Arkel3363 
 Hoogblokland1020 
2030Nieuwpoort124421148
 Nieuwpoort jachthaven 2045
2031xxxx2561
2032Groot-Ammers5707747
 Ottoland (Laag Blokland)1149 
2033Nieuwpoort430426475

De schone bagger wordt zoveel mogelijk op de oever gelegd. De bagger is in dit geval vruchtbare grond en werkt als oeverbescherming. Als er geen ruimte is op de oever wordt de bagger op een stuk land gebracht. Voordelig voor de boer, want zijn land wordt opgehoogd en de grond is vruchtbaar. 

Als de waterkwaliteit slecht is kan de bagger ook (sterk) verontreinigd zijn. De verontreinigde bagger moet dan naar een opslag voor baggerspecie of naar een slibverwerkingsbedrijf. 

De Flora- en Faunawet stelt dat baggerwerkzaamheden zo min mogelijk schade mogen veroorzaken aan het planten- en dierenleven. Tijdens het baggeren moet de uitvoerder van de werkzaamheden zorgen voor goede vluchtwegen van dieren. 

Op bovenstaande afbeelding is een baggerdepot in Ottoland te zien.

Illustratieve weergave van een baggerdepot in Ottoland