Bescherming van bomen

Algemeen

Bomen zorgen voor een prettige en gezonde leefomgeving. Bomen maken Molenlanden nog groener. Bomen zijn mooi en op verschillende manieren ook belangrijk en nuttig. Zo zorgen ze op warme dagen voor schaduw en verkoeling. Bij hevige regenval houden bomen het regenwater langer vast. En bomen bieden kleine dieren en insecten een thuis. Daarom willen we onze bomen beschermen, behouden én nieuwe bomen planten.

Bescherming van bomen

Als gemeente geloven we in een samenleving die begrijpt dat het beschermen van gezonde bomen belangrijk is en steeds belangrijker wordt. Het opleggen van een kapverbod helpt hierbij naar onze mening niet. Dat is de reden waarom in Molenlanden een aanvraag van een kapvergunning niet nodig is. Het gaat om bewustwording van de waarde van bomen! 

Waardevolle bomenlijst

De gemeente werkt wél met een zogenaamde waardevolle bomenlijst waar particuliere bomen op staan. Het doel van de bomenlijst is om een overzicht te hebben van bomen die de gemeente naast haar eigen bomen langdurig in stand wil houden. 

Criteria voor opname van particuliere bomen op de lijst zijn:

Boom moet minimaal 50 jaar zijn, in goede conditie verkeren (minimale levens verwachting van 10 jaar) en voldoen aan 1 van de volgende criteria:

  • Cultuurhistorische waarde hebben of;
  • Onvervangbaar zijn of;
  • Zeldzaam door zijn vorm of;
  • Zeldzaam door zijn soort of;
  • Zeldzaam door zijn omvang en/of hoogte of;
  • Bijzonder mooi of;
  • Er groeien zeldzame planten op of er leven bijzondere dieren in.

dbfd4498-09cc-434d-9cd9-1e8bc90026b4

Staat uw boom op de bomenlijst?

En overweegt u toch om de waardevolle boom te kappen? Dan gaan wij hierover graag met u in gesprek. In een gesprek is ruimte om wederzijdse belangen en mogelijke oplossingen voor het behoud met elkaar te bespreken.

U kunt hiervoor contact opnemen met vakteam Buitenruimte, de heer van der Vliet via ons algemene telefoonnummer (088 75 15 000) of stuur een e-mail naar marinus.vandervliet@jouwgemeente.nl.

Als kap toch nodig is

Het creëren en in stand houden van een vitaal bomenbestand zien wij als één van onze kerntaken. Hierdoor zijn wij als gemeente zelf zeer terughoudend in het kappen van gemeentelijke bomen.

Uiteraard zijn er praktijksituaties dat we niet ontkomen aan de kap van bomen. Bijvoorbeeld als bij een herinrichting straten fors opgehoogd moeten worden en handhaving van bomen niet mogelijk is. Of in zeer ernstige situaties van overlast of ziekte van bomen. 

Is een kap noodzakelijk? Dan communiceren wij hierover: wij leggen uit waarom een kap echt nodig is. En daarbij compenseren wij minimaal het aantal gekapte bomen. Dus voor één gekapte boom komt er minimaal een andere boom voor terug. Als het mogelijk is in de directe omgeving, maar in ieder geval binnen de gemeentegrenzen. 

Lees meer over de bomenkap en herplant in Molenlanden

Belang van bomen

In onze gemeente hebben we een vitaal, gevarieerd en duurzaam bomenbestand. Dit bomenbestand willen we graag in stand houden. Bomen zijn namelijk als belangrijkste ‘structuurdragers’ binnen de groenvoorzieningen van essentieel belang in onze leefomgeving. Naast het verhogen van de leefbaarheid hebben bomen nog verschillende andere functies:

  • Bomen zijn een leefgebied voor tal van dieren, insecten en vogels.
  • Bomen zorgen voor het tastbaar beleven van de seizoenen (bloesem en bladverkleuring) en zijn soms ook een speelobject (boompje klimmen).
  • Bomen zorgen voor meer woongenot en daardoor verhoogt de waarde van woningen in een groene leefomgeving.
  • Uit onderzoek blijkt dat in een leefomgeving met bomen minder stress en daardoor minder gezondheidsklachten voorkomen.
  • Over monumentale bomen is vaak ‘een verhaal’ te vertellen met een stukje geschiedenis, zoals bijvoorbeeld over gedenkbomen.
  • Bomen zorgen grotendeels voor het wegnemen van de negatieve effecten van klimaatveranderingen. 
  • Bomen zorgen voor luchtzuivering door het opvangen van fijnstof, de opname van CO2 en ‘uitstoot’ van zuurstof. 
  • Bomen nemen bomen veel (overtollig) water op en zorgen ze in de (steeds heter wordende) zomers voor schaduw en verkoeling.