Bodemregels
Algemeen
Informatie over het voornemen om de regels voor bodemgebruik in het omgevingsplan van gemeente Molenlanden te veranderen.
Terinzagelegging
In navolging van de op 14 november 2024 geplaatste vooraankondiging van het wijzigen van het omgevingsplan gemeente Molenlanden volgt hierbij de ter inzagelegging van op de wijziging betrekking hebbende stukken. Het participatiedoel van dit ter inzage leggen van de stukken is zoals in de vooraankondiging beschreven het informeren (meeweten) van inwoners, bedrijven en organisaties.
Hieronder volgt de beschrijving van de voorgenomen wijziging, een overzicht van de stukken en de verdere procedure.
Voorgenomen wijziging
In december 2023 heeft de gemeenteraad van Molenlanden voorbeschermingsregels voor bodem vastgesteld. Hiermee heeft de gemeenteraad gezorgd dat een aantal belangrijke zaken met betrekking tot gezond en veilig gebruik van de bodem wordt geregeld. Met het van kracht worden van de Omgevingswet op 1 januari 2024 zouden deze zaken zonder voorbeschermingsregels niet of niet goed geregeld zijn. Voorbeschermingsregels vervallen anderhalf jaar na de vaststelling ervan. De gemeente heeft dus de taak om voor dat moment een omgevingsplanwijziging vast te stellen, waarin dit geregeld is.
De wijziging van het omgevingsplan, waarin nieuwe bodemregels worden opgenomen, wordt door de gemeente voorbereid. De nieuwe bodemregels zijn o.a. regels die op grond van regels van andere overheden vastgesteld moeten worden. Daarnaast worden lokaal geldende regels opgenomen die van belang zijn voor de gemeente Molenlanden en andere gemeenten in de regio. Het gaat hier om onder andere regels over het toepassen en bebouwen van grond met verontreinigende stoffen als PFOA, lood, nikkel en asbest.
Ter inzage liggende stukken
Onderstaande stukken kunt u tot en met donderdag 19 december 2024 inzien:
Uitleg over de nieuwe bodemregels en het belang ervan
Verdere procedure
In het eerste kwartaal van 2025 wordt door het college een het besluit genomen om een ontwerpwijzigingsbesluit van het omgevingsplan ter inzage te leggen. Daarbij worden reacties uit het participatietraject van professionals in het ruimtelijke domein, specifiek bodem gerelateerd en van andere overheden en stakeholders meegenomen.
Tijdens de ter inzagelegging, die 6 weken duurt, is het voor iedereen mogelijk om een zienswijze ten aanzien van de omgevingsplanwijziging in te dienen.
De resultaten van het participatietraject én de ingediende zienswijzen op het ontwerpwijzigingsbesluit worden tenslotte aan de raad voorgelegd met een voorstel voor definitieve besluitvorming over de omgevingsplanwijziging.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Michel Verspuij of Dennis Sebregts van het team Leefomgeving via het telefoonnummer 088-7515000.