Bomenkap

Algemeen

Als gemeente hechten wij veel waarde aan een groene leefomgeving. Hierbij spelen bomen als 'groene structuurdragers' en 'groene longen' een belangrijke rol. Bomen brengen niet alleen groen en sfeer, ze houden ook water vast bij hevige regenval en geven schaduw bij hitte. In Molenlanden staan bijna 15.000 bomen en daar zijn we trots op. Het kost jaren om vitale en grote bomen in ons bomenbestand te krijgen én te houden. We zijn daarom zeer voorzichtig met het kappen of het drastisch snoeien van onze bomen.

Soms is kap noodzakelijk

Helaas zijn er omstandigheden waardoor de kap van bomen tóch noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als we de (boom)veiligheid niet kunnen garanderen, bij ziekten of als bij een herinrichting blijkt dat het laten staan van de boom op die plek geen optie is.

Ziektes en zwakheden zijn niet altijd zichtbaar

Aan de buitenkant kan je niet altijd zien dat een boom ziek is of een veiligheidsrisico vormt. Onderstaande boom heeft een aantasting van zwammen, maar staat mooi in het blad en ziet er nog gezond uit. De zwamaantasting zorgt er echter voor dat de stam van binnen wordt uitgehold, waardoor de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden; kap is dus noodzakelijk.

Illustratieve weergave van een boom met zwammen

Voor iedere gekapte boom, planten we een nieuwe boom!

We planten een nieuwe boom het liefst op dezelfde plek of in de directe omgeving. Bij de herplant kijken we of we meer variatie in boomsoorten kunnen toepassen om zo de biodiversiteit te vergroten. We houden ook rekening met hoe groot de boom wordt. Dat is bijvoorbeeld van belang op locaties met daken die geschikt zijn voor zonnepanelen.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met boombeheerder Marinus van der Vliet. Hij is bereikbaar via het algemene telefoonnummer 088 75 15 000 of via: marinus.vandervliet@jouwgemeente.nl.