Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit

Algemeen

Als een door u gewenste activiteit niet (geheel) mogelijk is op basis van het omgevingsplan, kan u een Buitenplanse OmgevingsPlanActiviteit (BOPA) aanvragen. Het bevoegd gezag (in de meeste gevallen de gemeente) kan de BOPA verlenen als de activiteit voldoet aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL) en aan de instructieregels van het Rijk en van de provincie.

Wanneer een buitenplanse omgevingsplanactiviteit?

Er is sprake van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) als een activiteit niet vergunningvrij is en niet voldoet aan de regels van het omgevingsplan. 

Het kan gaan om de volgende situaties:

  1. de activiteit is niet vergunningvrij;
  2. de activiteit is niet mogelijk op basis van een omgevingsplanactiviteit;
  3. de activiteit is niet mogelijk op basis van de algemene regels van het omgevingsplan.

Vaak voldoet een activiteit deels aan de regels van het omgevingsplan en op enkele onderdelen niet. U kan een BOPA aanvragen of verzoeken om een wijziging van het omgevingsplan. Wij adviseren u, om voordat u dit doet, een principeverzoek in te dienen, zodat u voordat u verdere kosten gaat maken weet wat het standpunt van de gemeente is ten aanzien van uw initiatief. Hoe u een principeverzoek indient, vindt u op de volgende pagina: samenwerken naar een aanvraag.

BOPA voor gehele bouwplan

De BOPA-aanvraag geldt voor het gehele bouwplan. Dus ook voor de onderdelen die wel passen binnen de regels van het omgevingsplan of vergunningvrij zijn. Splitsing van een bouwplan dat uit verschillende onderdelen bestaat, is in beginsel niet mogelijk. Het bevoegd gezag moet het bouwplan als één geheel beoordelen. U kunt uw aanvraag voor uw bouwplan in sommige gevallen wel gefaseerd indienen. Zo kunt u eerst een aanvraag indienen voor het afwijken van het omgevingsplan, het ‘ruimtelijke’ deel van uw bouwplan. Nadat hierop positief besloten is, kunt u de aanvraag voor het technische deel van uw bouwplan indienen.

Voorbeeld

U wilt een woning bouwen op een stuk grond waarop in het omgevingsplan alleen activiteiten ten behoeve van de agrarische functie mogelijk zijn. Het bouwen en gebruiken van een woning op deze plek is in strijd met de regels van het omgevingsplan. U kunt een aanvraag indienen om af te wijken van het omgevingsplan. Wanneer u dit gefaseerd doet, kiest u ervoor om eerst de aanvraag in te dienen voor het, in afwijking van het omgevingsplan, mogen wonen en daartoe bouwen op deze plek. Deze aanvraag bestaat in ieder geval uit een ruimtelijke motivering waaruit blijkt dat er wordt voldaan aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL).

Wanneer de gemeente een positief besluit op deze aanvraag neemt en de omgevingsvergunning verleent, werkt u uw bouwplan voor de woning technisch uit en dient vervolgens hiervoor de aanvraag in.

Aanvraag BOPA via Omgevingsloket

U vraagt een (buitenplanse) omgevingsplanactiviteit aan via het Omgevingsloket. Het Omgevingsloket bevat geen specifieke aanvraagmogelijkheid voor een BOPA. De BOPA wordt aangevraagd via de activiteit 'Afwijken van de regels omgevingsplan'.
 

Indieningsvereisten BOPA

Het bevoegd gezag kan een vergunning voor een BOPA alleen verlenen als deze in ieder geval voldoet aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Dit doet u door een ruimtelijke motivering aan te leveren. Daarnaast zijn er algemene indieningsvereisten aan de aanvraag:

  1. een beschrijving van de activiteit waarvoor de omgevingsvergunning wordt aangevraagd; 
  2. een aanduiding van de begrenzing van de locatie waarop de activiteit wordt verricht;
  3. het adres, de kadastrale aanduiding of coördinaten van de locatie waarop de activiteit wordt verricht;
  4. het telefoonnummer en het e-mailadres van de aanvrager;
  5. als de aanvraag wordt ingediend door een gemachtigde: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en woonplaats van de gemachtigde.

Procedure BOPA

Voor het verlenen van een BOPA bestaan twee procedures, een reguliere en een uitgebreide.

Reguliere procedure

De reguliere procedure duurt maximaal 8 weken met een mogelijkheid van een verlenging met maximaal 6 weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. De termijn van 8 weken is met de inwerkintreding van de Omgevingswet een termijn van orde geworden. Er is dus geen sprake meer van een fatale termijn en daarmee een mogelijke vergunning van rechtswege.

Uitgebreide procedure

Wanneer de reguliere procedure niet gevoerd kan worden, is sprake van een uitgebreide procedure. Deze procedure duurt 26 weken. Tijdens de uitgebreide procedure maakt het bevoegd gezag een ontwerpbesluit. Het ontwerpbesluit staat open voor het indienen van zienswijzen. Nadat het definitieve besluit is genomen, is er nog beroep bij de rechtbank mogelijk.

Wanneer regulier of uitgebreid?

In principe is er sprake van een reguliere aanvraag. In de volgende gevallen is er geen sprake van een reguliere procedure, maar van een uitgebreide procedure:

  1. in de Omgevingswet genoemde volgende gevallen, zie hiervoor Schema besluiten via uitgebreide voorbereidingsprocedure
  2. wanneer u zelf een uitgebreide procedure aanvraagt;
  3. wanneer het gaat om een geval, waarvan het college eerder heeft besloten, dat deze onderdeel is van een lijst waarbij de uitgebreide procedure van toepassing is.