De Lek Beton
Betonmortelcentrale De Lek in Groot-Ammers is enkele jaren geleden aan de slag gegaan met het energieadviestraject. EnergiePartners heeft voor hen een energiebesparingsplan gemaakt en hen begeleid bij het uitvoeren van de maatregelen.
Inmiddels zijn de voordelen en besparingen uit dit plan merkbaar. Paul van Dam, Projectmanager duurzaamheid en innovatie bij De Lek Gelkenes Beheer, waaronder Betonmortelcentrale De Lek valt, vertelt hier meer over.
Kun je in het kort iets vertellen over jullie bedrijf?
Betonmortelcentrale De Lek, in de volksmond De Lek Beton, is al meer dan 55 jaar een vertrouwde partner in de bouw. Ons familiebedrijf is in de loop der jaren uitgegroeid tot een specialist in de levering van betonmortel en andere cementgebonden species. Vanuit onze vestigingsplaats Groot-Ammers brengen de grijs-oranje wagens de betonmortel, metselspecie en andere producten bij onze klanten op de bouwplaats. De combinatie van korte lijnen en gedegen kennis van zowel de regio als de opdrachtgevers maken De Lek Beton tot een betrouwbare partner.
Wat gaf voor jullie de doorslag om mee te doen aan het energieadvies?
Voor ons is maatschappelijk verantwoord ondernemen geen eindbestemming maar een dagelijks proces. Daarvoor moet je scherp zijn en kritisch naar jezelf durven kijken. Door het energieadvies hebben we de verschillende aspecten van onze bedrijfsvoering met andere ogen kunnen bekijken. Hieruit volgden gesprekken waarin we onze eigen afwegingen konden maken in lijn met onze ambities. We hebben hierbij gebruik gemaakt van de Energieplanner die EnergiePartners aanbiedt. Via het dashboard kunnen we enerzijds ons energiegebruik monitoren en anderzijds onze energiebesparende maatregelen beheren.
Wat zijn de meest opvallende of besparende maatregelen uit het energiebesparingsplan?
De warmtepomp van het kantoor bleek niet goed te werken door een te laag vermogen. Deze is vervangen door twee goed gedimensioneerde en op elkaar afgestemde warmtepompen. Hierdoor is ons gasgebruik aanzienlijk gedaald en het comfort toegenomen. Verder is onze centrale relatief nieuw (2009) en zeer milieubewust gebouwd. Toch hechten we ook aan de kleine dingen zoals bewegingssensoren, ledverlichting en de isolatie van leidingen. Ook vinden we de bewustwording van medewerkers rond duurzaamheid belangrijk.
Raden jullie andere bedrijven in Molenlanden aan om mee te doen aan dit energieadvies?
Het energieadvies is een goede basis voor de volgende stappen en manieren om te verduurzamen. Zeker als je als bedrijf nog zoekende bent en belangrijke keuzes moet maken. Het gaat in de eerste plaats om bewustwording van wat er al goed gaat. Ook dat wordt namelijk inzichtelijk gedurende het traject. Daarna onderzoek je met elkaar waar het beter kan. Prettig daarbij is dat je altijd zelf aan het roer blijft. Het voordeel van een energieadviseur is dat die bij veel bedrijven en overheden binnenkomt en zo gemakkelijk ervaringen uit kan wisselen.
Wilt u ook met uw bedrijf aan de slag met energiebesparing? Kijk dan op www.molenlanden.nl/energieadviesbedrijven