De polders

Algemeen

De polder is een typisch landschap voor Nederland. Om onze polders beter te begrijpen, lees je hier hoe een polder werkt. In het verleden hielden de molens ons gebied droog. De molens konden water wat lager staat naar een hogere plek vervoeren. En de molens in Kinderdijk zorgden ervoor dat het water op de Lek geloosd werd. De polders zijn op deze manier bewoonbaar en droog gemaakt!

Zomer- en winterpeil

Illustratieve weergave van peilstok Waterschap Rivierenland

In Molenlanden hebben we veel polders met verschillende peilhoogtes. Het doel van de peilgebieden is het nat houden van het gebied, zodat daar geen versterkte bodemdaling optreedt. En het afvoeren van overtollig water, zodat wateroverlast wordt beperkt. Elk peilgebied heeft zijn eigen zomer- en winterpeil. Het zomerpeil is hoger dan het winterpeil. Dit heeft te maken met de extra waterbuffer voor een regenachtige winter.

Peilgebieden Molenlanden

Het waterschap Rivierenland is peilbeheerder! Dit houdt in dat zij verantwoordelijk zijn voor de hoogtes van de peilen.

Eens in de 10 jaar stelt het waterschap Rivierenland een nieuw peilbesluit vast. Daarin staan nieuwe peilen voor onder andere Molenlanden. Zie het peilbesluit

Duiker

Duiker

Illustratieve weergave van een duiker ofwel een buis


Een duiker is een buis onder wegen, paden, land en inritten om watergangen met elkaar te verbinden. De gemeente heeft ruim 4.700 meter aan duikers in beheer. Deze liggen allemaal binnen de bebouwde kom waar de gemeente beheerder is. 

Ook zijn er veel particuliere duikers. In dat geval ben je zelf verantwoordelijk en beheerder voor de duiker. Meestal liggen duikers onder inritten van huizen, gebouwen of de toegang naar een weiland. 

Heb je een vraag over duikers? water@jouwgemeente.nl

Stuw

Stuw

Illustratieve weergave van een stuw in Groot-Ammers


Een stuw is een vaste of beweegbare afdamming tussen 2 watergangen (sloten). Als de waterstand boven een afgesproken hoogte komt, dan loopt de stuw over, of openen de deuren. Zo blijft het water op het juiste peil. Dit geldt ook voor het vasthouden van water. De stuwen houden zo het water juist in het gebied, om verdroging te beperken. 

De automatische stuwen worden bestuurd vanuit Tiel (Gelderland) door het Waterschap Rivierenland. Er zijn ook stuwen die handmatig worden ingesteld. Dit doen de beheerders van het waterschap. Hier mogen zowel inwoners als de gemeente NIET aan zitten! Als dit wel gebeurt, kan een gebied leeglopen of juist overstromen! 

Heb je een vraag over een stuw? water@jouwgemeente.nl

Het poldergemaal


Een regendruppel –  die valt in het dorp –  wordt via de watergangen met behulp van duikers en stuwen naar het poldergemaal afgevoerd. 

Een poldergemaal staat tegen de boezem aan. Daar wordt het water met een vijzel (een grote wokkel) in het gemaal de boezem op gegooid.

Illustratieve weergave van een poldergemaal in Groot-Ammers

Boezemgemaal

Boezemgemaal

Illustratieve weergave van het boezemgemaal in Kinderdijk


Het boezemgemaal zal al het water wat uit de polders komt lozen op de rivier de Lek. Het J.U. Smitsgemaal in Kinderdijk is één van de allerbekendste en kan maar liefst  1500m³ water per minuut verwerken. Dit komt neer op 1,5 miljoen liter per minuut. In november 2022 is de renovatie van het J.U. Smitsgemaal begonnen. Lees meer over de renovatie

Het water wat valt in Giessenburg zal pas bij Kinderdijk De Lek in worden gepompt. Omdat dit een grote afstand is, zal het veel langer duren voordat het water lager staat in Giessenburg. Daarom wordt er een plan voorbereid om een nieuw gemaal te bouwen in Hardinxveld-Giessendam. Zo zal in de toekomst de verdeling van het watersysteem gaan veranderen. Voor het hele plan zie het watersysteem in de Alblasserwaard.