Familiebedrijf ‘de Kaaswagen’ vroeg recent de SDE++ subsidie aan

In de tweede helft van dit jaar start de nieuwe SDE++ subsidie aanvraagronde (lees er hier meer over). Silvia Bakker van  ‘de Kaaswagen’ - een familiebedrijf uit Groot-Ammers – deelt graag haar ervaringen met de subsidieregeling om zo andere bedrijven het voordeel van deze regeling uit te leggen.

Voor welke maatregel(en) hebben jullie gebruik gemaakt van de SDE++ en wanneer hebben jullie de subsidie aangevraagd?

We hebben gebruik gemaakt van de SDE++ voor onze zonnepanelen. De subsidie is aangevraagd in september 2021. De toekenning gaat in per april dit jaar, en is geldig voor een periode van 15 jaar.

Waarom hebben jullie voor zonnepanelen gekozen?

Wij vinden het belangrijk om goed met onze aarde om te gaan, dat zit in ons DNA. Wij zijn tegen (voedsel)verspilling en vóór goed rentmeesterschap. Wij hebben een groot plat dak tot onze beschikking en wij verbruiken in de zomer 3x zoveel stroom als in de winter. De hoge opbrengst in de zomermaanden en tegelijk ons verhoogde gebruik in deze periode, maakt de zonnepanelen tot een vanzelfsprekende keuze.

Jullie hebben de SDE++ toegekend gekregen. Wat betekent de subsidie voor jullie en voor de businesscase?

Op het moment van onze subsidie aanvraag zag de energiemarkt er heel anders uit. De subsidie betekende een garantie voor de marktwaarde van de opgewekte energieprijs. Deze garantie zorgde ervoor dat de keuze voor de investering in de 340 zonnepanelen makkelijker te maken was.

Inmiddels zijn de prijzen zo veranderd, dat de subsidiële productie geen rendement oplevert voor de investering van onze installatie, maar is het rendement uit de panelen weer vele malen hoger dan de opbrengst van de subsidie en is onze voetafdruk kleiner. Dus spreken we sowieso over een verbetering.

De prijzen op de energiemarkt zijn volatiel en kunnen er over 10 jaar weer heel anders uitzien. Daarom is een garantie van de SDE++ subsidie altijd prettig om op terug te kunnen vallen als de markt verandert en de marktwaarde gegarandeerd uitgekeerd wordt.

Op 6 juni gaat de nieuwe subsidieronde van de SDE++ open. Hebben jullie tips voor andere ondernemers voor het aanvragen van de subsidie of voor het plaatsen van zonnepanelen?

De subsidie is afhankelijk van de werkelijke hoeveelheid CO2 die je als bedrijf uitstoot, gekoppeld aan de marktprijs voor de energie. Wij hebben een bureau ingeschakeld om ons te begeleiden met de aanvraag voor de subsidie. Dat neemt een hoop werk uit handen, aangezien wij gespecialiseerd zijn in het handelen in kaas, en niet in de energietransitie.