Geveltuin
Algemeen
Een geveltuin is een smalle strook groen tegen de voorgevel of schutting van uw woning. Meestal niet dieper dan 1,5 stoeptegel en maximaal zo breed als de gevel. Deze tuinen liggen vaak langs de stoep op gemeentelijke grond, vooral in straten met huizen zonder voortuin. Ze kunnen worden gevuld met allerlei soorten groen, zoals planten, kruiden, klimop, struiken of bloemen. Wat er in komt, hangt af van wat de eigenaar leuk vindt en wat goed groeit op die plek. Geveltuinen verfraaien de straat en houden uw huis in de zomer koeler. Zelfs een klimplant, stokroos of zonnebloem kan de straat al een stuk gezelliger maken.
Met minder tegels in uw straat of tuin kan regenwater direct de grond in trekken, wat beter is voor het klimaat dan wanneer het water via het riool wegstroomt. Ook is meer groen goed voor insecten en vogels.
De voordelen
Een geveltuin ziet er natuurlijk ontzettend gezellig uit; groen en bloemen in plaats van tegels en baksteen. Maar er is meer:
- Het groen in plaats van grijs zorgt voor een gezondere leefomgeving, omdat de planten fijnstof uit de lucht opvangen en vasthouden.
- Dieren vinden er eten en beschutting, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de buurt.
- Een geveltuin houdt veel minder warmte vast dan tegels en beton. Dat beetje extra verkoeling in de zomer kan best aangenaam zijn.
- Het regenwater kan via de grond verdwijnen, anders dan wanneer er alleen maar tegels liggen.
Hoe leg ik een geveltuin aan?
Een geveltuin aanleggen is makkelijk en leuk. Dat kan in vijf stappen:
- Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de gevel en de straat, er moet minimaal 1.50 meter stoep overblijven. Dit is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat voetgangers, rolstoelgebruikers en kinderwagens gemakkelijk kunnen passeren.
- Vanaf de gevel mag u anderhalve stoeptegel (=45 cm) weghalen. Minder stoeptegels mag ook, meer niet.
- U mag alleen een geveltuintje aanleggen bij gewone stoeptegels. Niet bij speciale sierbestratingen (klinkers).
- Zet de tegels rechtop in de grond om een randje te maken. Gebruik eventueel de halve tegels om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen.
- Schep het zand weg. Ga niet dieper dan 30 centimeter (dat is 1 stoeptegel). Vul het gat met bemeste tuinaarde en zet uw planten erin. Denk eraan om de ventilatieroosters in uw gevel open te houden.
U mag geen hekje rondom de geveltuin maken.
Spelregels beplanten geveltuin
U kiest zelf planten voor de geveltuin. Er zijn wel een paar spelregels:
- Kies planten en struiken die klein blijven. Dan blijft de stoep voor iedereen goed te gebruiken. Groot groeiende planten krijgen grote wortels en die kunnen de tegels omhoog drukken en problemen geven met de kabels en leidingen onder de stoep.
- Overweeg klimplanten voor uw geveltuin. Deze nemen weinig ruimte in beslag op de grond en kunnen prachtig tegen de gevel omhoog groeien. Gebruik een trellis of andere ondersteuning om de planten te leiden.
- Houd de geveltuin goed onderhouden door regelmatig water te geven, te snoeien en onkruid te verwijderen.
- Via de stichting Steenbreek https://steenbreek.nl/organiseer-een-actie/ vindt u meer informatie over de aanleg van geveltuinen.
- De straatnaambordjes moeten altijd te lezen zijn.
- Een geveltuin is uw eigen verantwoordelijkheid. Worden de planten en struiken in uw geveltuin erg groot, snoei ze dan bij.
- Laat in de herfst de dode bladeren en takken in de tuin liggen, maar niet op de stoep. Allerlei nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes die zich voeden met luizen, overwinteren in dode plantendelen.
- Wacht zeker tot eind maart, begin april voordat u de geveltuin weer in orde maakt voor de lente en de zomer.
Belangrijke informatie
Een geveltuin is uw eigen verantwoordelijkheid. U heeft geen toestemming van de gemeente nodig. Let wel op het volgende:
- Uw geveltuin meldt u aan bij de gemeente via snippergroen@jouwgemeente.nl.
- De gemeente zal de locatie markeren met een gespoten sjabloon met de tekst: deze geveltuin wordt door de bewoners onderhouden.
- De grond onder uw geveltuin blijft van de gemeente.
- Indien de gemeente of nutsbedrijven werkzaamheden moeten uitvoeren in uw straat, kan het nodig zijn om de geveltuin tijdelijk te verwijderen.
- Let op bij het ontgraven van de geveltuin; u bent zelf aansprakelijk voor schade aan kabels en leidingen. Met name de glasvezelkabel ligt vaak ondiep.
- U ontvangt doorgaans een brief voordat grote werkzaamheden in uw straat beginnen. Dit geeft u de gelegenheid om uw planten tijdig uit te graven en veilig te bewaren.
- Als u de planten niet op tijd heeft uitgegraven en verplaatst, hebben de nutsbedrijven en/of gemeente het recht om de planten te verwijderen.
- Gaat u verhuizen? Regel dan dat de nieuwe bewoner voor de geveltuin zorgt.