Groenonderhoud wegen en plantsoenen

Algemeen

In de gemeente is afgesproken hoe schoon en netjes de wegen en de groenvoorzieningen moeten zijn. We beoordelen het onderhoud op basis van de ‘beeldkwaliteit’, oftewel ‘hoe ziet het er buiten uit?’. Er is bijvoorbeeld afgesproken hoeveel onkruid er mag staan op de verharding en beplantingen en hoe hoog het gras mag staan. Bij deze beeldkwaliteit gaat het dus niet zozeer om hoe vaak er onderhoud moet plaatsvinden, maar om het resultaat. Het kan zijn dat u ziet dat het gras hoger is dan anders of er volgens u teveel onkruid op de bestrating staat. Mogelijk valt dit nog steeds binnen de beeldkwaliteit die afgesproken is voor een bepaald gebied.

Duurzaam bestrijden

Als gemeente moeten we onkruid duurzaam bestrijden. Sinds 2016 mogen overheden en professionals  geen chemische middelen (vergif) meer gebruiken op stoepen, goten en andere verhardingen. Bij chemische bestrijding komen er veel bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht. Dat is slecht voor planten en dieren en ons drinkwater. Ook door het bestrijden op een duurzame manier is er wat meer onkruid zichtbaar dan voorheen. 

Bestrijdingswijze

Onkruid in de beplanting bestrijden we mechanisch. De onkruiden worden afgeschoffeld of met de hand verwijderd. Voor de beheersing van onkruid op de verharding wordt een aannemer ingehuurd. Deze rijdt met een machine over de onkruiden en bestrijd deze door met zeer hete lucht (thermisch) de planten kapot te maken.

Kwaliteitsniveaus onderhoud

Landelijk is een methode ontwikkeld met éénduidige afspraken over de kwaliteit van de openbare ruimte. Hierdoor kan iedereen in Nederland dezelfde taal spreken qua onderhoud. Deze methode werkt op basis van beelden. Het bestaat uit series met afbeeldingen en omschrijvingen. Hierin zijn de normen aangegeven voor groen, gras, verharding en alle elementen in de openbare ruimte. Deze 'beeldmeetlatten' zijn samengevat in de 'kwaliteitscatalogus van het CROW'. Er zijn niveaus A+ (zeer hoog) tot en met C (laag). Er is ook nog een niveau D. Dit niveau kent geen ondergrens en is er alleen om aan te geven dat het lager is dan niveau C.

Afspraken in Molenlanden

We beoordelen het onderhoud dat nodig is op basis van de ‘beeldkwaliteit’. Dit betekent dat wij kijken naar hoe de openbare ruimte eruitziet in plaats van dat er een vast aantal keren per jaar wordt gemaaid en geschoffeld.

Per gebied is afgesproken hoeveel onkruid er mag staan op de verharding en in de plantsoenen.

Beoordeling op beeldkwaliteit (niveau A-B-C-D)

Beoordeling

Elke vier weken vindt een inspectieronde plaats. De toezichthouder openbare ruimte beoordeelt dan een aantal belangrijke beeldcriteria. Zoals onkruidlengte en bedekkingsgraad in plantsoenen en op de verharding. Deze meetinformatie gebruiken we om aannemers te toetsen. Zo nodig verbeteren we het onderhoud.

Melden

De laatste tijd krijgen we veel meldingen over onkruid op de verharding. Zoals uit de beeldmeetladder blijkt, mag er bij beheer volgens niveau A een bepaalde hoeveelheid onkruid op verharding aanwezig zijn.

Per 100m² is dit:

  • 10 stuks onkruid hoger dan 20 cm
  • 2% van de voegen mag bedekt zijn

Denkt u dat er actie nodig is vanuit de gemeente? Maak dan een melding via melding-openbare-ruimte of bel 088 75 15 000. 

Na uw melding bekijken wij de praktijksituatie. Voldoet de situatie inderdaad niet aan het afgesproken niveau? Dan spreken wij de aannemer daarop aan. Binnen 3 werkdagen moet die dan handelend optreden.

Een schone straat, wij vragen uw hulp!

Onkruid groeit het makkelijkst invoegen van tegels en klinkers. Wanneer u regelmatig de stoep en goot voor u deur veegt, veegt u het blad en grond weg, waardoor het onkruid minder kans heeft om zich te ontwikkelen. Wanneer u de machine met de hete lucht of onkruidbostelmachine ziet wilt u dan uw auto tijdelijke even ergens anders zetten? Dan kan de machine het onkruid op de parkeerplaats of langs de stoepranden verwijderen. Alvast bedankt!