Klimaatverandering rondom huis

Hoge temperaturen

Hoge temperaturen leiden in versteend gebied tot hittestress en sterke verdamping van water. Dagen waar het warmer is dan 30 graden, kan de verdamping tot één centimeter zijn over het hele wateroppervlak, per dag. Dat heeft negatieve gevolgen voor de veenondergrond in Molenlanden. Voor meer informatie over veen en droogte zie: Bodemdaling (veen en klei)(link is extern).

Illustratieve weergave van klimaatverandering rondom huis

Droogte

We spreken van droogte als er voor een langere periode minder neerslag valt dan verdampt. Toch zien we in het rivierengebied minder snel droogte. Dit komt omdat het waterschap vanuit de grote rivieren voor een langere tijd water kan in pompen. Via de droogtemonitor kunt u de droogtegegevens vinden van dit moment Online Waterberichtgeving | Rijkswaterstaat (rws.nl)(link is extern).

Maar langdurige droogte kan ook in het rivierengebied leiden tot sproeiverboden voor de tuin. Het waterschap zal duidelijk informeren met u wanneer het sproeiverbod in gaat. Een ander gevolg van weinig water in de rivieren is de ‘zoute tong’ vanuit de Noordzee. Wanneer het water reikt tot aan of in Molenlanden bestaat de kans dat er geen water meer in de polder wordt gelaten. Ook dan zal er sneller een sproeiverbod ingaan.

Welke nadelen heeft droogte?

  • Een laag waterpeil. Het waterschap probeert zoveel mogelijk water via de watergangen – ook wel sloten genoemd – aan te voeren naar de plaatsen waar het nodig is. 
  • Als de droogte lang aanhoudt, gaat ook de watervoorraad van de drinkwaterbedrijven achteruit. Het is dan verstandig extra spaarzaam te zijn met water.
  • Soms vallen er watergangen droog. Dit heeft gevolgen voor de planten en dieren in en rond de watergangen. 
  • Er kan vissterfte ontstaan omdat er minder zuurstof in het water aanwezig is. Ziet u dode vissen? Meld dit via Melding openbare ruimte(link is extern). Als de gemeente niet de beheerder is van het water zullen we je door vermelden naar het waterschap Rivierenland.
  • De kwaliteit van zwemwater kan achteruitgaan. De provincies letten op het zwemwater, de hygiëne en de veiligheid. 
  • Er schade ontstaan door verdroging van grondwater en er dus zetting van de bodem optreedt waardoor er schade kan ontstaan aan funderingen van woningen, dijken, natuur en landbouw.

Wateroverlast door hoosbuien

Een zeer intensieve bui noem je een hoosbui. Het KNMI geeft in het signaalrapport aan dat de kans op neerslag van meer dan 40-50 millimeter in 1 uur vaker zal voorkomen. Een bui van 50 millimeter in een uur betekent 50 liter water op 1 vierkante meter. Dat zijn 5 volle emmers!

Illustratieve weergave van 5 emmers water
Welke nadelen heeft wateroverlast?
  • Het regenwater mag een langere tijd op straat staan, dit is afgesproken in het GRP(link is extern) (p.32) – (gemeentelijk rioleringsplan) van Molenlanden. Zolang het water tussen de trottoirbanden blijft staan en niet de woningen in stroomt is het acceptabel. In de meeste gevallen zal het regenwater langzaam het riool of het oppervlaktewater in stromen. 
  • Bij veel regen bestaat er een kleine kans dat rioolwater op straat komt te staan, waardoor het erg kan gaan stinken. Dit gebeurt alleen als de overstortvoorziening in het vuilwaterriool kapot is of niet werkt. De overstort zorgt er namelijk voor dat bij teveel vuilwater in het riool het de watergangen in wordt geloosd. Staat er toch vuilwater op straat? Dan kunt u direct contact opnemen met de brandweer (112) of de gemeente.

Bij wateroverlast kunt u een melding maken via de link Melding openbare ruimte(link is extern)

Overstromingen

De kans op een overstroming in Molenlanden neemt in kleine mate toe door klimaatverandering. Het waterschap Rivierenland onderzoekt en monitort alle dijken. Wanneer er wordt geconstateerd dat dijken te zwak zijn komen ze op de planning om verstevigd en verhoogd. En dat is maar goed ook. Grote delen van Molenlanden liggen namelijk onder NAP (Normaal Amsterdams Peil). U vind hier meer over op onze website - Hoogwater.

Boezemkades

De kans dat onze boezemkades bezwijken is groter. Bij zowel te droog weer als te nat kunnen de boezemkades verzwakken. In het geval van teveel water (meestal in een korte periode) kunnen de boezemkades overstromingen. Ook in de droge periodes kunnen de boezemkades bezwijken, omdat ze grotendeels uit veen zijn opgebouwd.

Illustratieve weergave van een overstroming na regenval
Overstroming in Goudriaan na regenval

Het waterschap Rivierenland gaat de boezemkades versterken. Ruim 100 Kilometer kade is getoetst als niet voldoende stabiliteit in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Lees meer over de Kadeversterkingen

Illustratieve weergave van de volgorde van kadeversterkingen
Tranche 1 is het zwakst en zal daarom als eerste worden versterkt.