Koop Lokaal Aardappelen Groenten en Fruithandel
Koop allemaal iets, dan kunnen de ondernemers blijven bestaan!
Wie: Wim Mauritz
Van: Aardappelen Groenten en Fruithandel
Bekend was hij wel met de campagne ‘Koop Lokaal’ want Hannelore de Bruijn, een gewaardeerde vaste klant, had hem namelijk opgegeven. Gelijk maar even de peilstok erin hangen hoe het was in de afgelopen twee jaar voor Wim Mauritz, een no-nonsense ondernemer die al sinds 1996 in Streefkerk huist met zijn groenten- en fruitwinkel. Tijdens de 1e lockdown merkte hij wat de kracht van lokaal kopen hem opleverde: dubbele omzet, weken achter elkaar, compleet met nieuwe klanten erbij!
Wim vertelt verder: “Mijn oproep is dan ook aan de mensen om lokale ondernemers te blijven helpen want zij zorgen voor lokale mogelijkheden en levendigheid. Deze campagne maakt de burger bewust; je kunt alles wel bij bol.com kopen, maar saaie straten, daar word je ook niet blij van. Als alle Streefkerkers iets kopen, en dat hoeft niet eens veel te zijn, dan kunnen wij blijven bestaan.
Tuurlijk is de lokale ondernemer soms iets duurder -en lang niet altijd want ik kan prima concurreren met de supermarkt- maar hou ondernemers in ere, en sponsor ze met elkaar want zij hebben ook gezinnen en monden te voeden. Koop iets, dan gaan we het redden want door wat er gebeurd is zijn de bakens in de wereld verzet en zijn we er nog niet”.
Wim doet inmiddels, sinds de verbouwing in 2016, naast AGF ook noten en chocolade. Dat lijken vreemde eenden in de bijt maar omdat het nog niet verkocht werd op Streefkerk bleek het een goede keuze. “Ik ben helemaal niet voor branchevervaging maar dit past gewoon. Het gaat om aandacht voor jezelf tenslotte. Zoals gezegd kan ik goed mee met de supermarkten en hoe fijn is het dan om in de speciaalzaak ook nog een goed en gezond advies te krijgen? Mensen experimenteren nu ook veel meer in hun voedselpatroon, dat is echt leuk om te adviseren.”
Op de vraag hoe het is om ‘op’ Streefkerk te werken, zegt de ondernemer die zelf woonachtig is in Leerdam: “Je geeft en krijgt meer aandacht”. Door de jaren heen, en begonnen als ‘broekie’ op 22-jarige leeftijd, heeft hij ontzettend leuk en goed contact opgebouwd met zijn klanten, die hij soms vanaf de kinderwagen zag opgroeien. “Als dorpsgroenteboer heb ik een generatie meegemaakt, en dat is zo bijzonder. Soms ben ik echt een klankbord als er iets speelt; dat hoort bij het werk en het dorp. Ook al is er geen tijd, dan maken we tijd. Ik ben helemaal niet nieuwsgierig maar vind het belangrijk dat klanten hun verhaal kwijt kunnen; voor alleenstaande mensen is het vaak het eerste praatje van de dag. Hartverwarmend is dat mensen als het koud is soms een kopje soep komen brengen of een verse oliebol of een taartje. Pure verwennerij en waardering dat ik er ben.
Tot slot doet Wim nog een keer de oproep om de dorpswinkels in ere te houden. “Wij hebben best een breed assortiment, met versproducten tegen een betaalbare prijs en vooral: veel service! Bij ons kun je gerust nog een halve krop andijvie kopen; er kan heel veel en vooral oudere mensen vinden dat prettig. Er is bediening, sociaal contact en je koopt alleen wat je nodig hebt -niets is voorverpakt- dus met de voedselverspilling zit het bij ons ook wel goed. Eet lekker je dagelijkse portie groenten en fruit, dan doe je al veel goeds voor je gezondheid. En denk ook eens aan een ander met een heerlijke fruitmand!