Voor wie rij jij 30?

Algemeen

“Voor wie rij jij 30?” Dat is de centrale vraag in de speciaal voor Molenlanden ontwikkelde verkeerscampagne. Het doel van de gedragscampagne is dat bestuurders van motorvoertuigen hun snelheid in de kernen aanpassen en maximaal 30 kilometer per uur rijden. We willen een positieve impact maken en iedereen aanmoedigen om na te denken waarom jij je aan de maximale snelheid houdt. Die bewustwording is belangrijk, want bij een snelheid van 30 kilometer per uur is er minder kans op een verkeersongeval. En als er een ongeval gebeurt, is de afloop minder ernstig. Uitgangspunt van de campagne is dat iedereen wel een reden heeft om 30 kilometer per uur te rijden. Voor wie rij jij 30?

Waarom deze campagne?

De gemeente wil verkeersoverlast en onveilig verkeersgedrag in de kernen beperken. In Molenlanden blijkt dat de ongevallen verspreid in de kernen plaatsvinden en de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur hier te vaak wordt overschreden. Uit straatinterviews in Groot-Ammers en Nieuw-Lekkerland blijkt dat haast, gewoonte/automatisme, aanwezigheid van kinderen en onvoldoende verkeerskennis het verkeers- en snelheidsgedrag bepalen.

30 redenen...

Niet iedereen is op dezelfde manier te motiveren. Daarom spreken we inwoners aan met verschillende redenen. Want iedereen heeft wel een reden om 30 kilometer per uur te rijden in de kernen. Bijvoorbeeld zodat Jaxon buiten kan spelen en Peter rustig kan fietsen. Zo zijn er zeker wel 30 redenen te noemen om 30 te rijden.

Wat is jouw reden?

Waarom 30?

Je snelheid bepaalt de lengte van je remweg. Bij een noodstop van 30 kilometer per uur, sta je vrijwel direct stil. Maar bij een snelheid van 50 kilometer per uur moet je dan nog beginnen met remmen. Voor een overstekend kind kan dit levensreddend zijn.

Een lagere snelheid is een veiliger snelheid! Dus: houd je aan de maximumsnelheid in de kernen, geef ruimte aan elkaar. Zo maken we Molenlanden veiliger.

Acties in de kernen

Lokale ambassadeurs zichtbaar in de kernen

Voor de campagne zetten we lokale ambassadeurs in die zichtbaar zijn op bijvoorbeeld flyers, posters en driehoeksborden verspreid in de kern.

In gesprek met automobilisten

Samen met de politie en een campagneteam organiseren we een actie waarbij we automobilisten aanspreken en vragen wat hun reden is om 30 kilometer per uur te rijden. Deze actie (interventie) doen we omdat ervaringen langer blijven hangen dan een poster. Bestuurders koppelen de ervaring aan de locatie en het gedrag.

In gesprek met automobilisten: Groot-Ammers

"Mama, rij jij voor mij 30?"

We betrekken scholen bij de campagne. Leerlingen kunnen een sleutelhanger versieren voor hun ouders en vragen of zij 30 kilometer per uur voor hen willen rijden. Als ouders de sleutelhanger aan hun sleutelbos hangen, is er blijvend een herinnering aan het belang om 30 kilometer per uur te rijden.

Wat kunt u zelf doen?

We vinden het belangrijk dat inwoners en bezoekers veilig zijn in het verkeer. Of dat nu per auto, fiets of lopend is, of op welke manier dan ook. Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor veilige en goed ingerichte wegen en daar werken we aan. Daarnaast zijn we met elkaar verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat we allemaal veilig thuiskomen. Wat kunt u zelf doen aan veilig verkeer in uw buurt? Kijk voor meer informatie op de pagina Veilig Verkeer In de buurt.

Maak een punt van nul

Onder de noemer “Maak een punt van nul” werken wij via het ROV Zuid-Holland samen met veel partners om verkeersveilig gedrag de norm te maken en het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen tot nul: samen maken we een punt van nul!

Illustratieve weergave Snelheidscampagne Banner onderaan