De Japanse Duizendknoop

Algemeen

De Japanse Duizendknoop is een exotische plant die, zoals zijn naam al doet vermoeden, van oorsprong uit Japan komt. De plant heeft géén natuurlijke vijanden en wordt al vele jaren in Europa waargenomen.

Ook in Nederland komen we hem steeds vaker tegen. Het is een zogenaamde invasieve exoot; een plant die hier van nature niet voorkomt, maar inmiddels “gevestigd” is. Het is een enorme woekeraar die zich razendsnel vermeerdert.

De plant is niet giftig maar kan door zijn explosieve groei de inheemse beplanting verdringen en in het ergste geval schade toebrengen aan verharding, waterkeringen en gebouwen.

De gemeente Molenlanden wil het verspreiden van deze dominante plant tegengaan. Een effectieve bestrijding is er nog niet. In het land worden er diverse bestrijdingsmethodes uitgeprobeerd, deze volgen wij op de voet.

Hoe ziet de plant eruit?

De plant komt in april met kleine rode knoppen uit de grond. Deze knoppen ontwikkelen zich tot takken met bladeren van meer dan 10 cm.

Op de website: www.bestrijdingduizendknoop.nl vindt u een inventarisatie tabel en kunt u algemene informatie vinden over deze plant. Ook staat er beschreven welke bestrijdingsmethodes er zijn en wat het effect is van deze methodes.

d131bca2-e4bf-476d-bb32-551cf8b377e1

In beeld

Wij hebben in beeld gebracht waar de Duizendknoop zich in Molenlanden bevindt en monitoren hoe hij zich verder ontwikkelt. Tot nu toe is de plant in particuliere tuinen als in de openbare ruimte aangetroffen.

Melden en bestrijden

Wij roepen inwoners op om bij de gemeente te melden wanneer zij een duizendknoop plant aantreffen in de openbare ruimte. Dit kan via: info@molenlanden.nl of 088-7515000.

Bestrijding in de openbare ruimte

Een effectieve manier om de Japanse duizendknoop te bestrijden, in de openbare ruimte, is er helaas nog niet. De gemeente wacht de resultaten af van een landelijk onderzoek naar de meest effectieve bestrijding.

Kleine stukken van de stengels en wortels kunnen uitgroeien tot volwassen planten. Op dit moment wordt de Duizendknoop, wanneer hij wordt aangetroffen, afgemaaid en afgevoerd. Hiermee hopen we de uitbreiding te beperken.

Bestrijding in particuliere tuinen en bij bedrijven

In particuliere tuinen en bij bedrijven kan tevens over gegaan worden tot het afmaaien en daarna afdekken van de grond met niet licht doorlatend plastic.

Ook uitsteken en afvoeren kan op termijn effectief zijn. De af te voeren planten resten moeten altijd via de grijze container worden afgevoerd en nooit op de composthoop of in de groene container.

Tips:

- Pluk de planten niet
- Plant géén nieuwe planten
- Dump geen groenafval in de natuur

Particulieren en bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding op hun eigendommen.

De juiste wijze van afvoeren

De af te voeren plantenresten moeten altijd via de ondergrondse container voor restafval worden afgevoerd en nooit op de composthoop of in de groene container. De plant is namelijk in staat om vanuit een stukje wortel of stengel opnieuw uit te groeien.

Als er sprake is van grote hoeveelheden af te voeren plantenresten (meer dan in een kliko zou passen) kan contact worden opgenomen met de gemeente. Wij informeren u over de wijze van aanbieden en zorgen dan dat het afval wordt opgehaald.

Contactpersonen hiervoor zijn:

  • Henri Ouwerkerk: 06 3175 2111
  • Denis Burggraaf: 06 3175 2105

Meer informatie

Zodra er meer bekent is over een effectieve bestrijding van de duizendknoop zullen wij u informeren. Tot die tijd adviseren wij u om alert te blijven en zo nodig gebruik te maken van de info op de website: www.bestrijdingduizendknoop.nl.