Drinkwater

Algemeen

Schoon drinkwater is van levensbelang. Een gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 130 liter drinkwater per dag. Denk aan de afwas(machine), doorspoelen van de wc en nog veel meer. (Te)veel van dit schone drinkwater komt terecht in het riool.

Drinkwaterbedrijf Oasen

Het drinkwaterbedrijf Oasen zorgt dat drinkwater bij u uit de kraan komt. Het grondwater komt van 15 tot 100 meter onder de grond. Oasen filtert het grondwater tot drinkwater! 

Oasen heeft een overzicht gemaakt hoe zij van grondwater, drinkwater maken.

Waterwingebieden

Molenlanden is bijzonder, omdat het twee waterwingebieden heeft van Oasen. Deze gebieden liggen ten oosten van Langerak en ten westen van Nieuw-Lekkerland. In het kaartje hieronder is dat te zien. 

Naast de twee waterwingebieden heeft Oasen ook strategische reserves (ASV) voor waterwinning (tussen Streefkerk en Groot-Ammers en ten westen van Langerak en Nieuwpoort).

Waterwingebieden Krimpenerwaard en Alblasserwaard
Waterwingebieden Krimpenerwaard en Alblasserwaard

Het waterwingebied in Nieuw-Lekkerland en Langerak is ter grootte van de dorpen zelf. 

Het donkerblauwe gebied rondom het waterwingebied is het waterbeschermingsgebied en het lichtblauwe is de boringsvrije zone. Binnen de boringsvrije zone mag niet dieper dan 2,50 meter worden geboord. Er bestaat dan namelijk de kans dat het grondwater vervuild raakt en daarmee ook het drinkwater. 

PFAS en drinkwater

PFAS zijn door de mens gemaakte stoffen waar zorgen over bestaan. Waarom? Lees hier over de mogelijke effecten van PFAS.  

Deze stoffen zijn onder andere in de leefomgeving terecht gekomen door uitstoot van fabrieken. Uit recent onderzoek van RIVM blijkt dat mensen in Nederland te veel PFAS binnenkrijgen. Blootstelling aan PFAS vindt vooral plaats via de lucht en voedsel. Van een groot deel PFAS is bekend dat ze niet worden afgebroken en zich gemakkelijk via water verspreiden. Ze kunnen een negatief effect hebben op het milieu en de volksgezondheid.

Vormt PFAS een bedreiging voor drinkwater?
Al het drinkwater in Nederland voldoet ruim aan de wettelijke eisen. Uiteindelijk moet het Nederlands drinkwater als onderdeel van een complete aanpak voldoen aan de aantonende richtwaarde voor PFAS die het RIVM adviseert. Het drinkwater van Oasen voldoet al aan deze aantonende richtwaarde. Lees meer over PFAS op de website van Oasen.

Kranen doorspoelen!
Bent u langer dan een week niet in uw huis of bedrijf geweest? Spoel dan uw kranen goed door voordat u het water gebruikt. Als water een langere tijd stilstaat, gaat de kwaliteit achteruit. Ook de legionellabacterie – ook wel veteranenziekte genoemd –  groeit in stilstaand water en kan voor gezondheidsklachten zorgen. Het RIVM adviseert om leidingen goed door te blijven spoelen. Het advies is om dat minstens 1 keer per week te doen. Zeker als de leidingen niet vaak gebruikt worden.

Zet al uw kranen minstens een minuut open. Vergeet ook uw douche, bad en buitenkraan niet.

Drinkwatertappunten

Oasen heeft in de afgelopen jaren verschillende watertappunten geplaatst. Er zullen de komende tijd nog extra tappunten bijkomen. Het overzicht van tappunten zie je hieronder!

Oasen drinkwatertappunten 

Illustratieve weergave van een drinkwatertappunt van Oasen.
In Ottoland staat een drinkwatertappunt.