Natuurvriendelijke oevers

Een natuurvriendelijke oever in Groot-Ammers

Volgens de eisen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW) voldoen nog weinig watergangen aan de juiste waterkwaliteit. Het aanbrengen van natuurvriendelijke oevers verbetert de waterkwaliteit omdat het een filterende werking heeft. In Molenlanden gaat dit steeds vaker toegepast worden. 

Er wordt onderscheid gemaakt in 3 verschillende inrichtingen van oevers: 

  • Een natuurlijke oever ontstaat zonder invloed van de mens in een natuurlijke watergang. In Nederland komen natuurlijke watergangen vrijwel niet voor, maar op diverse locaties wordt de natuurlijke oever bijna volledig benaderd.
  • De cultuurlijke oever is een volledig door de mens gedomineerde oever, waarbij voor natuur geen ruimte is. Hieronder vallen bijvoorbeeld oevers met een harde beschoeiing, zoals kades.
  • Een natuurvriendelijke oever ligt tussen de cultuurlijke en natuurlijke oever in. De natuurvriendelijke oever is door de mens ingerichte waarbij de ontwikkeling van natuur, landschap en ecologie vooral wordt gestimuleerd. 

Kenmerken van een natuurvriendelijke oever

Veel gebeurt ook onder het water. Toch zijn er een aantal kenmerken waaraan u kunt zien dat het gaat om een natuurvriendelijke oever. Zo kan het talud verflauwt zijn,  geen beschoeiing (houtwerk langs een oever) en ziet u diverse planten. 

Daarnaast is er ook nog onderscheid te maken tussen een plasdras berm (1) en een drasberm (2). Onderstaande afbeelding geeft daarin het verschil. 
 

Illustratieve weergave van bermen

Veelgestelde vragen

Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het extensief beheer van het groen (waaronder de oevers). Dit wordt gedaan zodat de habitat en beschutting van plant en dier niet in 1 maaibeurt worden weggehaald. Zo blijft de natuur op kleine schaal instant én blijven we stimuleren op biodiversiteit en waterkwaliteit.