Criminaliteit
Algemeen
De gemeente pakt criminaliteit aan. We streven naar een veilige en leefbare omgeving voor onze inwoners. We werken daarbij samen met onder andere de politie, het Openbaar Ministerie en de omgevingsdienst. Maar we kunnen ook uw hulp hierbij goed gebruiken. Wanneer u als inwoner van onze gemeente alert bent op criminele praktijken, kunnen wij sneller handelen. Denk hierbij aan een buurman die op zolder hennep verbouwt. Of aan criminelen die in een leegstaand pand samenkomen voor illegale handel. We geven u op deze pagina graag meer informatie, zodat we samen misdaad tegengaan.
Ondermijning
Wat is ondermijning?
Ondermijnende criminaliteit is een verzamelnaam voor verschillende soorten criminaliteit. Hierbij kunt u onder andere denken aan hennepkwekerijen, drugshandel, mensenhandel zoals gedwongen prostitutie, arbeidsuitbuiting en vastgoedfraude.
Misdaad melden
Een levensbedreigende situatie melden?
Bel meteen 112 of de politie via 0900 8844
Anoniem misdaad melden?
Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000 of via Melden | Meld Misdaad. Uw gegevens worden niet opgeslagen. Daarom ontvangt u geen ontvangstbevestiging.
Heeft u iets verdachts gezien?
Meld dit dan bij de politie via 0900 8844 of 112 bij spoed. U kunt dit ook melden bij team veiligheid van de gemeente via veiligheid@jouwgemeente.nl. Wij sturen u een ontvangstbevestiging, maar wij houden u daarna niet op de hoogte. Dit om het onderzoek niet te verstoren. Beschrijf uw vermoeden zo uitgebreid mogelijk. Denk hierbij aan datum, tijd, plaats, (bedrijfs)naam, opvallende kenmerken en dergelijke.
Drugscriminaliteit
Drugscriminaliteit komt in heel Nederland voor, ook in Molenlanden. Hennepkwekerijen kunnen overal worden opgezet, dus ook in uw buurt. En ook het verhandelen van drugs kan bij u op de hoek van de straat gebeuren. Wij willen dit tegengaan. Ook u kunt hierbij helpen. Het is belangrijk dat u weet waar u op kunt letten en de signalen herkent.
Wat zijn de signalen bij drugshandel en -kwekerijen?
Wanneer er drugspraktijken in uw omgeving plaatsvinden, zijn er bepaalde signalen die u kunt herkennen, zoals:
- Aanloop van bezoekers op vreemde tijdstippen, bijvoorbeeld ’s nachts.
- Afgeplakte (‘leegstaande’) woningen of panden waar regelmatig bezoekers komen.
- Auto’s of scooters die langsrijden en kort parkeren. Ze komen iets afhalen.
- Afgeplakte of vochtige ramen.
- Vreemde geuren die bij de productie van drugs horen, zoals hennep, aceton of amandel.
- Gezoem van afzuigapparatuur op onlogische plekken.
Wat zijn de signalen bij witwassen?
De signalen van witwassen zijn:
- Ondernemers die leven in luxe, maar weinig of geen klanten hebben.
- Een ondernemer heeft geen duidelijke bedrijfsactiviteiten.
- Er wordt met contant geld betaald.
Vaak gaat het bij drugscriminaliteit om snelle transacties. Als u een melding maakt van drugshandel of drugskwekerijen is het belangrijk dat u zo exact mogelijk bent. Denk hierbij aan datum, tijdstip, kenmerken van de verdachte. Wanneer er voertuigen bij betrokken zijn, is het handig om kentekens te noteren.
Vermoedt u dat een vriend of familielid betrokken is bij drugscriminaliteit?
Het kan ook zijn dat een vriend(in) of familielid betrokken is bij drugscriminaliteit. De criminele wereld heeft een aantrekkingskracht op mensen die denken dat ze er snel rijk mee worden. Vooral jongeren kunnen hier gevoelig voor zijn. Er worden vaak grote sommen geld beloofd, maar dat er vaak eerst schulden gemaakt moeten worden, wordt er niet bij verteld. Eenmaal meegezogen in de onderwereld is het moeilijk om los te komen. Ook hier zijn er signalen waar u op kunt letten:
- Verminderde schoolprestaties en spijbelen.
- Contact met oudere personen die een negatieve invloed hebben.
- Meer tijd doorbrengen op social media zonder daar open over te zijn.
- Schulden hebben.
- In bezit zijn van dure merkkleding en luxeproducten.
- Verslaafd zijn aan gokken, drugs of alcohol.
- Afstand houden van vrienden en familie.
- In bezit van meerdere telefoons en veel berichtjes ontvangen (op vreemde tijdstippen).
- Laat thuiskomen, of van huis weggaan zonder goede verklaring.
- Toont sneller agressief of boos gedrag en vermijd hulp.
- In bezit van wapens.
- In bezit van kleine plastic zakjes met chemische middelen.
Mensenhandel
Mensenhandel is een verzamelnaam voor situaties waarin iemand wordt uitgebuit. Samen met hulpverleners uit de zorg en de politie werkt Molenlanden aan het voorkomen, signaleren en stoppen van mensenhandel.
Wat is mensenhandel?
Mensenhandel is het werven, vervoeren, huisvesten of verhandelen van mensen tegen hun wil in. Dit gebeurt onder dwang. Het doel is om de persoon uit te buiten. Er zijn verschillende vormen van uitbuiting:
- Arbeidsuitbuiting: als iemand werkt en de inkomsten (gedeeltelijk) moet afdragen of in mensonterende omstandigheden moet werken.
- Seksuele uitbuiting: als iemand gedwongen wordt om seks te hebben tegen betaling van geld, kleding of eten en dat moet afdragen aan de uitbuiter.
- Criminele uitbuiting: als iemand gedwongen wordt om te bedelen, stelen of andere criminele activiteiten uit te voeren en de buit moet afdragen aan de uitbuiter.
- Gedwongen orgaanverwijdering: hierbij wordt iemand gedwongen om zijn of haar organen af te staan.
Meer informatie over de verschillende vormen van mensenhandel vindt u op de website van het coördinatiecentrum tegen mensenhandel. Daar kunt u ook verhalen lezen van mensen die slachtoffer zijn geworden van arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting of criminele uitbuiting.
Hoe herkent u uitbuiting?
- U moet iets doen tegen u wil. U bent er misschien vrijwillig mee begonnen, maar nu wilt u ermee stoppen.
- U durft of kunt geen nee zeggen, iemand anders heeft macht over u of bedreigt u.
- Die persoon verdient geld (of iets anders) aan u. En eist dat u ermee doorgaat.
Op de website van het centrum tegen kinderhandel en mensenhandel vindt u een overzicht van alle signalen.
Heeft u een vermoeden van mensenhandel?
Herkent u bovengenoemde signalen of kent u iemand die hier misschien mee te maken heeft? Meld dat dan. Dat kan bij de politie, of Meld Misdaad Anoniem. U kunt ook contact opnemen met Meldpunt Mensenhandel van Humanitas Rotterdam via 010 23 65 256. Wilt u graag hierover met iemand van de gemeente spreken? Bel dan naar 088 75 15 000 en vraag naar de afdeling Veiligheid of mail naar: veiligheid@jouwgemeente.nl.
Bent u slachtoffer van mensenhandel?
Dan kunt u terecht bij Het Prostitutie Maatschappelijk Werk (PMW) van Stichting Humanitas, via 010 23 65 212 of pmw@stichtinghumanitas.nl. U komt dan in contact met specialisten met kennis over slachtoffers in mensenhandel.
Vastgoedcriminaliteit
Verhuurt u uw woning of bedrijfspand? Of bent u dit van plan? Ook in de vastgoedsector komt criminaliteit voor. Criminelen huren panden voor hun activiteiten om zelf uit het zicht van de overheid te blijven. Zij blijven op die manier buiten schot, maar u als verhuurder komt in de spotlights te staan als uw pand in verband wordt gebracht met bijvoorbeeld drugshandel, witwassen of illegale huisvesting.
In onderstaande brochure vindt u informatie waar u op kunt letten, welke verplichtingen erbij komen kijken en welke risico’s u loopt als u een woning of pand verhuurt. Ook vindt u tips om te voorkomen dat uw woning of bedrijfspand in verkeerde handen valt.
Meer weten?
Op Stop Ondermijning leest, hoort en ziet u verhalen van echte mensen over ondermijning.
Cybercriminaliteit
Traditionele vormen van criminaliteit maken steeds meer plaats voor digitale criminaliteit. U herkent het vast wel, u krijgt een e-mail die zogenaamd afkomstig is van uw bank met de vraag uw gegevens aan te passen. Dit soort mails worden vaak ingezet door criminelen om uw gegevens of wachtwoord in handen te krijgen. De nepmails zijn soms zo overtuigend, dat een verkeerde klik zo is gemaakt. Cybercrime kent verschillende vormen zoals, digitale fraude, hacken, illegaal downloaden, of het aanbieden van illegale prostitutie via internet. Ook voor ondernemers kunnen de risico’s van cybercriminaliteit erg groot zijn.
Wat kunt u zelf doen?
Wees alert. Er zijn belangrijke signalen en kenmerken waaraan u een cyberaanval herkent.
Op de website VeiligheidsAlliantie.nl staan handige tips om het internetcriminelen lastiger te maken. Of bekijk onderstaande video.
VAR Checklist Digitaal Veilig
Melding maken
Cybercriminaliteit is strafbaar. Bent u slachtoffer van cybercriminaliteit? Doe dan aangifte bij de politie. Meld fraude met uw bankrekening, internetbankieren of pinpas ook altijd direct bij uw bank.
Hackhelpdesk voor ondernemers
Op Hackhelpdesk.nl staat een handig stappenplan voor ondernemers die slachtoffer zijn van cybercrime, in welke vorm dan ook. De website geeft stap voor stap snelle en praktische oplossingen om (meer) schade te voorkomen. Op de website staan ook tips om cybercrime te voorkomen.
Meer informatie
Via onderstaande websites vindt u meer informatie over de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit:
- Kijk voor algemene tips en vragen over bijvoorbeeld virussen, nepmails en het beveiligen van uw computer op Veilig internetten.nl.
- Kijk voor meer informatie over (online) fraude op: Fraudehelpdesk.nl.