Oevers van watergangen

Oevers van watergangen zien er veelal hetzelfde uit, toch zijn er verschillen. We leggen het graag uit. Natuurlijk valt er dan ook onderhoud te plegen aan de oevers. Lees hier over meer bij 'Schoonhouden van watergangen'. En heeft u vragen over het plaatsen van een steiger? Dan helpen we u graag op de juiste weg.

Type oevers

Een natuurvriendelijke oever in Groot-Ammers
Natuurvriendelijke oever in Groot-Ammers

We zullen in ons gebied steeds vaker natuurvriendelijke oevers (NVO's) gaan maken. We willen de oevers gaan verflauwen, boven en onder water. Het verflauwen van de oever stimuleert flora en fauna en zo creëren we extra wateroppervlak. We geven eigenlijk gewoon een stukje natuur terug aan de natuur. 

Buiten maken zijn er grofweg 3 verschillende oevers te zien.  

  1. Een natuurlijke oever. Deze oever ontstaat zonder invloed van de mens in een natuurlijke watergang. Veel te zien naast percelen van boeren. 
  2. De cultuurlijke oever. Deze oever is volledig door de mens gedomineerd, waarbij voor natuur geen ruimte is. Hieronder vallen bijvoorbeeld oevers met een harde beschoeiing, zoals kades.
  3. Een natuurvriendelijke oever. De NVO ligt tussen de cultuurlijke en natuurlijke oever in. De NVO is door de mens ingerichte waarbij de ontwikkeling van natuur, landschap en ecologie vooral wordt gestimuleerd. 

Kenmerken van een natuurvriendelijke oever

Veel gebeurt ook onder het water. Toch zijn er een aantal kenmerken waaraan u kunt zien dat het gaat om een natuurvriendelijke oever. Zo kan het talud verflauwt zijn,  geen beschoeiing (houtwerk langs een oever) en ziet u diverse planten. 

Daarnaast is er ook nog onderscheid te maken tussen een plasdras berm (1) en een drasberm (2). Onderstaande afbeelding geeft daarin het verschil. 
 

Illustratieve weergave van bermen

Steiger of vlonder plaatsen in het beheersgebied van het Waterschap?

Dan moet u ten eerste naar de site van het Waterschap Rivierenland. Eenmaal op de site word u verwezen naar de waterschapsverordening (dat zijn de regels opgesteld door het Waterschap) voor het aanleggen van een steiger of terras moet u voldoen aan de voorwaarden in hoofdstuk 6.1 of 6.9, dan hoeft u alleen een melding te doen. Voldoet u daar niet aan? Dan moet u een vergunning aanvragen.

Vaak is het verstandig vooraf te overleggen met het waterschap; dat bevordert een vlotte afhandeling. In geval van twijfel: neem altijd contact op met de afdeling Vergunningen van Waterschap Rivierenland  (email: vergunningen@wsrl.nl).
Medewerkers van het waterschap denken graag met u mee over wat in uw situatie de beste oplossing is.

Veelgestelde vragen

Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het extensief beheer van het groen (waaronder de oevers). Dit wordt gedaan zodat de habitat en beschutting van plant en dier niet in 1 maaibeurt worden weggehaald. Zo blijft de natuur op kleine schaal instant én blijven we stimuleren op biodiversiteit en waterkwaliteit.