Omgevingsplan
Algemeen
In het omgevingsplan vindt u alle regels die gaan over de fysieke leefomgeving. Bijvoorbeeld alle regels over bouwen, water en natuur. Dit omgevingsplan is belangrijk in de Omgevingswet.
Uitleg over het omgevingsplan
Bekijk het filmpje
Procedure wijziging omgevingsplan
De regels uit het omgevingsplan gelden vanaf 1 januari 2024 door de Omgevingswet
De regels komen uit de bestemmingsplannen, verordeningen over de fysieke leefomgeving en de regels uit de bruidsschat. Wij hebben een aantal jaren de tijd om de eerste versie van het omgevingsplan aan te passen aan de doelen van de Omgevingswet.
Wij kunnen het omgevingsplan wijzigen als:
- wij het tijdelijke omgevingsplan willen wijzigen in het definitieve omgevingsplan;
- wij onze nieuwe regels in het omgevingsplan willen zetten;
- wij grote ruimtelijke projecten of initiatieven willen uitvoeren.
Er bestaat een vaste procedure voor de verandering van het omgevingsplan
Deze procedure bestaat uit drie onderdelen:
- de voorbereiding van het ontwerpwijzigingsbesluit van het -omgevingsplan;
- het ter inzage leggen van het ontwerpwijzigingsbesluit
- het vaststellen van de wijziging van het omgevingsplan.
Er komt een Handboek Wijzigen Omgevingsplan Molenlanden
Om voor iedereen die betrokken is bij een verandering van het omgevingsplan duidelijk te maken wat er tijdens de procedure moet gebeuren en wie wat moet doen, wordt er een Handboek Wijzigen Omgevingsplan Molenlanden gemaakt. Dit handboek beschrijft hoe wij met ons omgevingsplan willen omgaan, hoe veranderingen aan het omgevingsplan worden uitgevoerd én vooral wat er daarbij van medewerkers van de gemeente én externe partijen (initiatiefnemers en hun adviseurs) verwacht wordt. Wanneer het Handboek Wijzigen Omgevingsplan Molenlanden is vastgesteld, kunt u het document hier op de website vinden.
Wilt u een groot ruimtelijk project of initiatief uitvoeren?
- Begin dan met een startgesprek; in dat gesprek worden uw wensen besproken en eventuele vervolgstappen met u doorgenomen. In het gesprek kan u geadviseerd worden om een principeverzoek in te dienen.
- Dit verzoek wordt onder andere voorgelegd aan de intaketafel. Aan deze tafel wordt een integrale beoordeling van de wenselijkheid van uw verzoek gedaan.
- Wanneer uw verzoek als wenselijk wordt beoordeeld, kunt u uw verzoek verder uitwerken. Het verder uitgewerkte verzoek kunt u aan de omgevingstafel voorleggen. Aan deze tafel wordt de haalbaarheid van uw verzoek onderzocht.
- Wanneer uw plan als haalbaar is beoordeeld, kunt u een verzoek om wijziging van het omgevingsplan doen. In een aantal gevallen is het mogelijk om een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) in te dienen.
Bij het besluit op uw principeverzoek wordt aangegeven of voor uw initiatief een procedure tot wijziging van het omgevingsplan moet worden doorlopen of dat een aanvraag voor een omgevingsvergunning kan worden ingediend.
Voorbereiding van het ontwerpwijzigingsbesluit van het omgevingsplan
Wij maken een ontwerpwijzigingsbesluit van het omgevingsplan voordat wij ons omgevingsplan wijzigen
Wijzigen wij het omgevingsplan? Dan maken wij dit eerst bekend. U leest dit in een kennisgeving in het Gemeenteblad. In deze kennisgeving staat hoe wij inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en het bestuur betrekken in de voorbereiding (participatie).
Soms is er een milieueffectrapport (MER) nodig voor de wijziging van het omgevingsplan
Is dat het geval? Dan wordt de MER gemaakt voordat u het ontwerpwijzigingsbesluit van het omgevingsplan kunt bekijken.
Ontwerpwijzigingsbesluit van het omgevingsplan
U vindt het ontwerpbesluit in het Gemeenteblad samen met de documenten die erbij horen
U kunt dit dan zes weken bekijken. Is er een MER nodig voor dit omgevingsplan? Dan kunt u deze ook bekijken.
U kunt ons binnen zes weken uw zienswijze op het ontwerpwijzigingsbesluit van het -omgevingsplan sturen.
Met een zienswijze reageert u op het ontwerpwijzigingsbesluit van het -omgevingsplan. Zienswijzen kunnen ervoor zorgen dat (een onderdeel van) het plan verandert. Stuur uw zienswijze online naar ons op. Of doe dit schriftelijk naar Gemeente Molenlanden, Postbus 5, 2970 AA Bleskensgraaf ter attentie van de Gemeenteraad. Wilt u uw zienswijze mondeling bekendmaken? Maak dan een afspraak met ons via het telefoonnummer 088- 7515000.
Voeg een bijlage toe als u ons online een zienswijze stuurt
Vergeet dan niet om op de knop ‘voeg bestand toe’ te klikken! Dit doet u na iedere bijlage.
Wij besluiten of ingediende zienswijze aanleiding geeft tot aanpassing
De gemeenteraad bekijkt hiervoor uw zienswijze. Wij zoeken bijvoorbeeld uit of en welke onderdelen van het omgevingsplan wij aan moeten passen door uw zienswijze.
Wij nemen contact met u op als u een zienswijze heeft ingediend
U kunt uw zienswijze toelichten tijdens de raadscommissievergadering die vooraf gaat aan de besluitvormende raadsvergadering.
Vaststelling wijzigingsbesluit omgevingsplan
De gemeenteraad kan besluiten om het omgevingsplan te wijzigen
Dit heet een vaststelling. Twee weken na deze vaststelling leest u dit in het Gemeenteblad.
U kunt het wijzigingsbesluit van het omgevingsplan vier weken bekijken
Deze vier weken gaan in vanaf de datum van de bekendmaking van het besluit. In het Gemeenteblad leest u wanneer u de documenten kunt bekijken die bij het omgevingsplan horen.
Ga in beroep als u het niet eens bent met onze wijziging
Dat doet u bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Let op: u kunt alleen in beroep gaan als u ons een zienswijze stuurde. Of als de gemeenteraad een ander besluit nam dan in het ontwerpwijzigingsbesluit van het omgevingsplan stond. Gaat niemand in beroep? Dan geldt het gewijzigde omgevingsplan na de termijn van vier weken.
Kosten
U betaalt leges als wij het omgevingsplan wijzigen voor uw plan of initiatief
De leges zijn minimaal € 14.000,-. Soms betaalt u meer. Bijvoorbeeld omdat uw plan voor een grote verandering van het omgevingsplan zorgt. Of omdat u aanvullende kosten heeft uit de Nota Kostenverhaal. Wij bepalen de hoogte van de leges op basis van de legesverordening en de Nota Kostenverhaal.
Wij gebruiken de kosten uit de Nota Kostenverhaal als de legeskosten niet kostendekkend zijn
Op grond van de Nota Kostenverhaal hanteren wij het principe dat een ruimtelijke procedure kostendekkend moet zijn. Kostendekkend betekent dat de opbrengst van dit plan net zo hoog mag zijn als de kosten. Gaat het om een ingewikkelde procedure waar veel tijd in zit? Dan zijn de kosten soms hoger.
Contact en informatie
Neem contact met ons op als u vragen heeft
Wij helpen u graag. U bereikt ons via het telefoonnummer 088 75 15 000 of mail infobouwzaken@jouwgemeenten.nl.