Regenwater

Regenwateroverlast

Er bestaat een kans dat teveel water leidt tot (regen)wateroverlast. Het riool kan niet altijd een hoosbui (kort en intensief) aan. Daarom zal in sommige gevallen water op straat komen te staan. Volgens het GRP (Gemeentelijk rioleringsplan) zijn er drie fases van water op straat

  • Hinder: kortdurende beperkte hoeveelheden ‘water op straat’ (tussen de trottoirbanden), met een duur van 15 tot 30 minuten; 
  • Ernstige hinder: flinke hoeveelheden ‘water op straat’, ondergelopen tunnels, opdrijvende putdeksels, met een duur van 30 tot 120 minuten; 
  • Overlast: langdurig en op grote schaal ‘water op straat’, water in winkels en woningen met materiële schade en ernstige hinder van het (economische) verkeer. 

In de bestaande situatie mag regen op straat blijven staan zolang het maar tussen de trottoirbanden blijft. Uiteindelijk zal het water via het regenwaterriool naar de sloot gaan of via het gemengde rioolstelsel naar de rioolwaterzuivering (RWZI).

Illustratieve weergave na een flinke regenbui in een speeltuin in Schelluinen
Een speeltuin in Schelluinen na een flinke regenbui

Wat moet ik doen bij regenwateroverlast op straat?
U hoeft de brandweer niet te bellen. Zij kunnen niet veel doen aan wateroverlast op straat. De hoeveelheid water over het hele gebied is zo groot dat wegpompen geen zin heeft. Het is verstandiger om af te wachten tot het water op een natuurlijke manier wegstroomt. Als er een grote kans bestaat dat het water de woning binnenstroomt, kan de brandweer u wel helpen.

Hoe voorkom ik regenwateroverlast?

  • Zorg voor goed onderhoud van uw riolering, de kelder, kruipruimte en de dakgoten. Controleer ook regelmatig uw regenpijpen. 
  • Controleer uw kruipruimte en kelder regelmatig op sporen van vocht. Heeft u in een droge zomer toch vochtplekken? Misschien is er een lek in de water- of rioolleiding. 
  • Heeft u (grond)water in uw kruipruimte? Misschien is de bodem van de kruipruimte onder het normale grondwaterpeil gezakt. Bij flinke buien en langere natte perioden is het normaal dat de kruipruimte enkele tijd vochtig is.
  • Ontstaan er scheuren of verzakkingen aan of rondom uw woning? Dan kan er sprake zijn van een te lage grondwaterstand.
  • Maak de grond rondom uw woning waterdoorlatend: geen stenen en tegels maar planten en bomen.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Gemeente en waterschap proberen de schade door wateroverlast te voorkomen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Bij (dreigende) wateroverlast kunnen wij bijvoorbeeld het volgende doen:

  • Bij dreigende zware neerslag verlagen van het waterpeil in sloten en singels;
  • Controleren van de situatie in het gebied;
  • Controleren en indien nodig schoon maken van stuwen en duikers in het watersysteem;
  • Afzetten van ondergelopen wegen;
  • Inzetten van noodpompen om watergangen sneller leeg te pompen;
  • Communiceren op internet en sociaal media over de situatie;
  • Overleg met instanties als brandweer, politie en stichting Salvage (hulp bij brand, water- of stormschade).

Ga niet de straat op als het niet nodig is. Het water vormt een risico voor de gezondheid. Als u met de auto door het water rijdt, kan dit leiden tot schade aan uw auto. Golven die uw auto veroorzaakt, kunnen leiden tot schade in huizen. Onder water kan mogelijk een putdeksel van het riool liggen. Dit kan leiden tot lichamelijk letsel of schade aan uw auto.
 

  • Sluit de elektriciteit af. Als uw huis overstroomd is, sluit de elektriciteits- en gastoevoer dan af bij de hoofdaansluiting. Gebruik apparaten en stopcontacten niet totdat ze voldoende tijd hebben gehad om volledig te drogen.
  • Bel de brandweer (1-1-2) of de gemeente Molenlanden!
  • Meld de schade bij de gemeente Molenlanden en uw verzekering.

Het rioolstelsel is niet ontworpen om al het water bij hevige regen meteen te verwerken. Soms stroomt er tijdens een hoosbui ook afvalwater uit de rioolputten op straat. Zolang u niet in aanraking komt met dit water is dat geen probleem. Komt u in contact met water op straat na extreme regen? Dan heeft u kans op gezondheidsklachten, zoals diarree, overgeven, keelpijn of huidklachten.

Waterschade in uw woning meldt u bij uw verzekering. In de regel valt alles wat echt vast zit aan uw huis onder uw opstalverzekering en alles in uw huis wat u kunt verplaatsen onder uw inboedelverzekering. In uw polisvoorwaarden kunt u zien wat verzekerd is en bij welke gebeurtenis, bijvoorbeeld bij welke hoeveelheid regenval. Bij een huurwoning kan het goed zijn om met de verhuurder af te stemmen wat er onder zijn verzekering valt en wat u zelf moet verzekeren. Bijvoorbeeld het keukenblok of de houten vloer.

Neem voldoende foto’s van de schade voor de verzekering.

Feitjes over regenwater

  1.  Wist u dat het maar 7% van de tijd regent in Nederland. Toch valt er jaarlijks gemiddeld 880 millimeter aan neerslag. Dat betekent dat er gemiddeld 88 cm op het oppervlak valt dat zijn bijna 80 volle olympische zwembaden! 
  2. In de herfst valt de meeste regen (250 mm) daarna de zomer met 235 mm, de winter 200 mm en de lente 150 mm. 
  3. De buien die intens, snel en lokaal vallen noemen wij piekbuien/hoosbuien. Met de toenemende klimaatveranderingen zal het vaker (intensiever) gaan regenen. Voor meer informatie zie hoofdstuk klimaatverandering.

Gemeentelijk Rioleringsplan

In het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) staat het volgende over het beleid van hemelwater (regenwater):

Het voorkomen van wateroverlast en het beperken van oppervlaktewatervervuiling zijn prioriteiten op het gebied van hemelwaterafvoer. Om hieraan te kunnen voldoen moet het regenwater probleemloos worden ingezameld (daar waar de perceeleigenaar niet in staat is dit zelf te doen) en worden verwerkt. Verwerking kan inhouden infiltreren in de bodem, via het oppervlak afvoeren naar nabijgelegen oppervlaktewater, opvangen en hergebruiken of afvoeren via de riolering. Om bovenstaande te kunnen realiseren worden de volgende eisen gesteld aan het rioolstelsel.

Gemeentelijk Rioleringsplan Molenlanden