Schoonhouden van watergangen

De jaar- of maaischouw wordt zoals de naam al zegt, elk jaar uitgevoerd. Het gaat in dit geval vooral over het zichtbare afval zoals waterplanten, lisdodden, overhangende takken et cetera. Maar ook zorgen dat duikers, dammen en stuwen goed werken!

Woont u naast het water in de gemeente Molenlanden?

U bent dan verantwoordelijk voor het schoonhouden en onderhouden van (in ieder geval) de eerste meter van de watergang vanaf uw perceel. Het kan ook zijn dat u volledig eigenaar bent van de watergang. Dan heeft u de plicht om de hele watergang binnen de perceelgrenzen te onderhouden. Wanneer het waterschap achterstallig onderhoud opmerkt krijgt u eerst een waarschuwing. U krijgt dan 2 weken de tijd om het achterstallig onderhoud uit te voeren. Wanneer dit niet gebeurd ontvangt u van het waterschap een boete én zijn de kosten voor het uitvoeren van het onderhoud voor uzelf.  

Lees hierover meer onderaan de pagina! 

Wat moet ik doen om de sloot te onderhouden?

  • begroeiing weghalen uit het doorstroomprofiel (zie tekening);
  • binnen het doorstroomprofiel overhangende takken van bomen weghalen;
  • afval en andere materialen weghalen uit het water;
  • schade aan oevers en hellingen herstellen;
  • zorgen dat kunstwerken, zoals duikers, dammen of stuwen goed werken. 
Illustratieve weergave van een doorstroomprofiel

Het schouwproces kent een aantal stappen

  • Bekendmaking: Het waterschap kondigt de schouw vooraf aan via advertenties in lokale kranten en via hun sociale platforms.
  • Schouw: Als na 1 november blijkt dat een sloot niet in orde is, ontvangt de eigenaar van het naastgelegen stuk grond een brief. Daarin legt het waterschap bestuursdwang op. De eigenaar krijgt dan twee weken de tijd om het onderhoud toch nog uit te voeren.
  • Herschouw: Na twee weken volgt opnieuw een controle: de herschouw. Als het onderhoud dan nog niet in orde is, past het waterschap bestuursdwang op. Het waterschap voert het onderhoud uit, op kosten van de eigenaar van het naastgelegen stuk grond. 

Op de website van Waterschap Rivierenland vind je meer informatie over de diepteschouw en de jaar- of maaischouw