Klimaatadaptatie

Er zijn maatregelen nodig om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Met de gevolgen als hittestress, wateroverlast, droogte en overstromingsgevaar. Als u zich voorbereid en aanpast, heeft u minder last van de negatieve effecten. Dat noemen we klimaatadaptatie.

Door aanpassingen in en om uw huis te doen, heeft u minder last van de veranderingen in het klimaat. Bijvoorbeeld door het huis energiezuinig te koelen, waardoor de hittestress afneemt bij u. Een groene tuin werkt verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast. En door regenwater op te vangen zorgt u ervoor dat er in tijden van droogte water beschikbaar is voor de tuin. Hiermee bespaart u ook nog eens schoon drinkwater! 

Hoe maak ik mijn tuin klimaatbestendig?

Bekijk het filmpje van Milieu centraal.

Illustratieve weergave van een klimaatbestendige tuin

Niet de ruimte voor een klimaatbestendige tuin?

Ook in de kleine aanpassingen zit veel winst! Zoals… 

  1. Het vergroenen van uw terrein.
    Het water stroomt dan minder snel richting uw woning en zal de grond in trekken. Voor voorbeelden van vergroenen op je terrein klik hier!
  2. Het afkoppelen van uw regenpijp. 
    Door het afkoppelen van de regenpijp zal  ‘schoon’ regenwater niet in de riolering terecht komen. U kunt het bijvoorbeeld opvangen in een regenton of in de tuin. Wij adviseren inwoners om af te koppelen, met name de bewoners in de buitengebieden (buiten de bebouwde kom) Waarom? Lees hierover meer op de pagina Afkoppelen van regenwater
  3. Verlaging in de tuin
    Door een verlaging in de tuin aan te brengen zal het water hier naartoe stromen. Zo kunt u het water van de dorpel weghouden. 
  4. Tegelwippen
    Dit is een actie die jaarlijks in de spotlichten komt. Lees meer daarover op NK tegelwippen
  5. Water opslaan in een regenton
    In een regenton wordt regen opgeslagen tijdens (hevige) neerslag en kunt u dit gebruiken tijdens droogte voor de planten en/of een groendak.