Riolering - Ik woon buiten de kern

Algemeen

In de gemeente Molenlanden ligt ruim 430(!) kilometer aan rioolbuizen. Ons vuile water wordt veilig en hygiënisch afgevoerd naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). De gemeente Molenlanden kent verschillende soorten rioleringsstelsels. De verschillende stelsels kennen allemaal net een ander systeem, maar met één doel: ‘het vuile en overtollige water afvoeren’.

Rioleringsstelsel

Mechanische riolering

In het buitengebied/buiten de bebouwde kom van de gemeente Molenlanden ligt vooral mechanische riolering. Dit kan drukriolering of vacuümriolering zijn, in enkele gevallen is dit niet zo. Mechanische riolering is ongeschikt voor regenwater! 

Drukriool 

Bij een drukriool wordt het (huishoudelijk) vuilwater door pompen en persleidingen afgevoerd naar een verzamelpunt. Daar worden de leidingen aangesloten op het vrijverval riool van de gemeente. Er mag geen regenwater in de persleidingen komen. Dat zorgt voor veel storingen! 

De drukriolering herken je aan de kleine kast met een rode lamp erop. Die gaat branden als er een storing is. Woningen en gebouwen in het buitengebied zijn vaak aangesloten op een drukriolering. Omdat de afstand tot een vrijverval riolering erg groot is. 

Illustratieve weergave van een drukrioleringspomp
Een drukrioleringspomp in Molenaarsgraaf.

Vacuümriool

Bij een vacuümriool wordt het (huishoudelijk) vuilwater via een vacuümput naar een vacuümstation gebracht. Het vacuümstation heeft een afzuiginstallatie die het water uit de vacuümput naar zich toe zuigt. Daarna voeren de perspompen- en leidingen het vuilwater naar een knooppunt in het vrijverval riolering. Regenwater mag niet op de vacuümriolering, omdat de capaciteit daar te klein voor is. Bij woningen of gebouwen zijn dan vacuümputten met een afzuigsysteem te vinden. 

Illustratieve weergave van een vacuumstation
Een vacuümstation met 2 pompen in Ottoland.

Verstopt riool

Een riolering dat verstopt zit kan erg gaan stinken en voor veel problemen zorgen. De gemeente probeert de verstoppingen te voorkomen door de rioolbuizen regelmatig schoon te maken. Een spuitwagen maakt de inspectieputten en leidingen onder hoge druk schoon. Het is goed om te weten dat alleen de gemeentelijke riolering wordt schoongemaakt. De drukrioleringsputten en vacuümputten worden jaarlijks gereinigd om verstoppingen en daarmee storingen zoveel mogelijk te voorkomen. 

Storingen

Zodra u een storing opmerkt aan de afvoer van uw woning dan kunt u het beste de gemeente hiervan op de hoogte stellen. Dit kan je doen door een melding te maken via Melding openbare ruimte. Bij spoed kunt u bellen naar het algemene nummer 088 75 15 000.

Let op!

Er zijn bedrijven op de markt die voor woekerprijzen uw rioolverstopping komen oplossen. Neem vooral eerst contact op met de gemeente, voordat u een bedrijf in de arm neemt.

Veelgestelde vragen verstoppingen

Alles wat je door de gootsteen of via het toilet wegspoelt, komt in het riool terecht. Zolang dit het vuile water is van de afwas, douche of toilet, is dat prima. Helaas wordt ook ander afval zoals vezeldoekjes, tampons, maandverband, verfresten, (frituur)vet, medicijnresten en etensresten weggespoeld. Dit veroorzaakt veel verstoppingen en verstoringen in het zuiveringsproces. Ook brengt het veel extra kosten met zich mee om dit te verhelpen. Daarnaast mag je geen afval zoals, olie, chemicaliën of verfresten etc. in de kolken gooien, omdat dit direct in het oppervlaktewater kan komen.

  1. Giet frituurvet, olie of verfresten in een plastic fles of leeg pak melk en breng het naar een inzamelingspunt bij u in de buurt. 
  2.  Vezeldoekjes en maandverband gooit u gemakkelijk in een prullenbak die u naast het toilet plaatst. 
  3. Medicijnresten horen bij het chemisch afval. Vaak kunt u oude medicijnen ook inleveren bij de apotheek.

Dat verschilt uiteraard per situatie. De mate van hinder en gevaar die een rioolverstopping veroorzaakt dient inzichtelijk te zijn om een goed antwoord te kunnen geven op deze vraag. Het spreekt voor zich dat wanneer er sprake is van een toiletverstopping en je beschikt over twee toiletten in huis, een oplossing niet zo noodzakelijk is als de andere toilet nog blijft werken.

Het ligt er aan wat je hebt afgesproken in het contract. Je kunt het beste eerst contact opnemen met de huisbaas in dit geval, want mogelijk dat hij/zij een samenwerkingsverband heeft met een gespecialiseerd rioolbedrijf bij je in de buurt.

Dat ligt er aan wat er in de polisvoorwaarden staat vermeld. In een aantal gevallen zal een rioolverstopping niet worden vergoed. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van opzet of grove nalatigheid. Voordat je een rioolbedrijf inschakelt (op advies van een deskundige, zie bovenstaande waarschuwing), kunt u het beste eerst de verzekeringsmaatschappij opbellen om uw vraag voor te leggen.

De gemeente zal alleen helpen wanneer blijkt dat de verstopping zich bevindt in het gedeelte van de rioolleiding dat onder de verantwoording van de gemeente valt.

Dat verschilt helaas per geval. Wanneer de doorstroming in een rioolleiding niet goed is, kunnen de nare luchtjes weer naar boven komen. Echter, rioolstank kan ook een andere oorzaak hebben dan een verstopping. Een probleem met de beluchter of een breuk in de rioolleiding kan ook aan de orde zijn. Neem in dit geval contact met ons op via het algemene telefoonnummer 088 75 15 000

Dat is zeker mogelijk, want door een verzakking van de rioolleiding wordt de doorstroming beperkt. Er zit in dat geval niets anders op dan de leiding op te graven en een rioolreparatie uit te voeren.

Dat is zeker mogelijk. Nadat de rioolleiding is geïnspecteerd, komt vast te staan of de verstopping zich in uw gedeelte van de leiding bevindt of dat het probleem in de leiding zit dat onder de verantwoording van de buren valt. Uit ervaring weten wij dat in overleg met de buren de leiding meestal op korte termijn ontstopt wordt.

Een rioolverstopping verhelpen gaat vaak samen met een hoop viezigheid. Daar is helaas geen ontkomen aan. Alles dat zich in de rioolleiding bevindt kan in delen het oppervlak bereiken, waardoor niet alleen nare geurtjes ontstaan maar ook de vloer(bedekking) in aanraking komt met afval. De consequentie is dan ook dat er schoonmaakwerkzaamheden gedaan moeten worden om alle sporen van de rioolverstopping te verwijderen.

Afkoppelen in het buitengebied

Er komt nog steeds teveel regenwater wat in- en rondom het huis valt terecht in het riool. Daarom adviseren wij sterk voor het afkoppelen van regenwater. Het afkoppelen betekend dat je regenpijp geen verbinding meer heeft met het riool.

De mechanische riolering kan de hoeveelheid regenwater niet afvoeren. Dit zorgt voor veel onnodige storingen en problemen. Zie hiervoor de pagina afkoppelen van regenwater

Illustratieve weergave van een regenpijp die niet is afgekoppeld van het riool
Regenpijp die nog verbonden is met het riool.

Het afkoppelen van regenwater van je dak of schuur heeft meerdere voordelen

  1. Het regenwater gaat niet naar de rioolwaterzuivering (energiebesparing).
  2. Het regenwater krijgt de kans om de grond intrekken (grondwater).
  3. Een rioolzuivering werkt beter als het vuile water stabiel is en niet is verdund door regenwater.
  4. Het water wat je opvangt (bijvoorbeeld in een regenton) kan je vervolgens weer gebruiken voor je tuin.
Illustratieve weergave van een afgekoppelde regenpijp
Een voorbeeld van een afgekoppelde regenpijp.

Wat moet ik betalen voor het riool?

Om het riool te onderhouden, vervangen en beheren betaal je rioolheffing. De kosten voor dit jaar vind je hier.

Vragen over aansluiting en betaling riool

Woningen en andere gebouwen in de gemeente Molenlanden kunnen een aansluiting aanvragen op de gemeentelijke riolering. Deze aansluiting bestaat uit twee delen: een deel in uw eigen grond en een deel in de openbare ruimte. Voor de riolering in uw eigen grond bent u zelf verantwoordelijk. Voor het deel in de openbare ruimte is de gemeente verantwoordelijk, dit noemen we de perceelaansluitleiding.

Om de perceelaansluitleiding goed te laten werken, moet deze volgens de eisen van de gemeente worden aangelegd. Daarom vraagt u hiervoor een vergunning aan. Zie onder aan de pagina voor het formulier. 

Voor de aanvraag betaalt u geen leges. Wel betaalt u kosten voor de aanleg van de perceelaansluitleiding. Deze kosten hangen af van de afstand, de graafwerkzaamheden en de gebruikte materialen. Na de goedkeuring van uw aanvraag ontvangt u hiervan een overzicht. Als u hiermee akkoord gaat, worden de werkzaamheden door de aannemer uitgevoerd en ontvangt de gemeente een tekening met de aangelegde huisaansluiting.